Mar 5, 2017

2017: March Challenge #5

Day 05 of March Challenge : Get To Know Me

05 Your definition of love


My definition of love is....love is when you feel happy with someone. Love is when you can accept someone unconditionally. Cinta tak sempurna tapi menyempurnakan. Love is commitment. Love is when you decide to stay and go through high and hell water with someone. Love is patient and toleration. Love is when you put someone happiness first before yours. Love is when you are trying and you never gave up. Love is pure. 

2017 : March Challenge #4

Day 04 of March Challenge : Get To Know Me

04 What  you ate today


(I write this on 5. Let me remember what I ate) I eat keropok lekor in the morning. Then,my mom cooked ayam halia and kentang and masaklemak perut. Haaaa.malam pun sama. So, makan itu jela. Senangnya tulis.

2017 : March Challenge #3

Day 3 of March Challenge : Get To Know Me

03 Your parents


Emm. My parents. They are lovely. The work really hard to bring us up. They go through hell and high water together. They deserve nothing but the best. I always indpired by their love story, how my dad stays with my mom and how my mom stays with my dad years after years despite all of struggle. They never turned back from each other. They trying really hard to give nothing but the best for us. Hanya syurga yang paling tinggi aku harapkan buat mereka.

Mar 2, 2017

Ijazah selepas Diploma?

Sebelum tu boleh juga refer dua post ni. UPU : TIPS & TRICKS, GUIDELINE; STPM/SPM/ASASI/MATRIKS/DIPLOMA - IJAZAH dan Tips & Thought : Dilema pilih U & Kos // Lepasan SPM & STPM

Perjalanan mendapatkan Ijazah selepas bersusah-payah untuk mendapatkan Diploma bukanlah sesuatu yang remeh. Banyak perlu diambil kira, segala komitmen, keperluan. Namun masih ada peluang dan jika ada kemahuan anda boleh lakukan. It just simple as saya dengar ada orang kata tak kisahlah umur awak 20 ke 35 ke be it 60 kalau awak rasa nak belajar, go for it. Just go for what you want. Ini adalah beberapa perkara yang ada perlu lalui untuk memohon menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah selepas Diploma.

1.       Mendapatkan tempat di IPTA perkara pertama sekali ialah UPU. Beli nombor pin. Isi borang dalam talian. Itu adalah perkara yang biasa anda akan lalui. Link laman web UPU http://upu.mohe.gov.my/web/

2.       Pilihan UPU untuk diploma tidak seperti pilihan STPM dan SPM. Kalau masa SPM pilihan lebih banyak. UM dan USM kena apply berasingan, beli no pin pun berasingan. Jadi kena tahu dan update juga dengan UPU dekat facebook page UPU, itu paling pantas rasanya untuk sebarang info rasmi. Link FB page Rasmi UPU https://www.facebook.com/Kemasukan-BPKP-JPT-FB-rasmi-UPU-646433295426674/?fref=ts

3.       Perkara paling PENTING ialah memastikan semua dokumen diperlukan mestilah ada. Bab dokumen adalah benda paling penting untuk pelajar lepasan diploma menyambung peringkat Ijazah. Apabila selesai memohon secara dalam talian, nanti akan diberitahu dokumen yang anda perlu hantar. Sentiasa buat senarai semak. Kena tahu kemana anda perlu hantar dokumen tersebut, semua ada tersenarai. Bab ni kena jadi organize. Jangan miss satu dokumen pun yang diperlukan waktu hantar. Benda ni penting sangat-sangat.

4.       Luangkan masa dan wang untuk melakukan ini. Jangan sesekali buat last minit. Jangan. Sesntiasa tahu bila tarikh akhir, hantar dengan segera.

5.       Bab rayuan pun sama, bila buat rayuan pilihan semakin terhad, dokumen perlu dihantar semula dalam masa yang singkat. Jika terdapat sebarang masalah, telefon je orang UPU okay.

6.       Good luck.

Tips & Thought : Dilema pilih U & Kos // Lepasan SPM & STPM

Updated dari post sebelum ni UPU : TIPS & TRICKS, GUIDELINE; STPM/SPM/ASASI/MATRIKS/DIPLOMA - IJAZAH . Selepas 2 tahun aku akan berikan gambaran dan beberapa info tambahan. Post sebelum ini mungkin lebih teknikal. Ini lebih kepada perspektif emosi dan sebagainya.

1.  Perkara pertama yang anda perlu tahu dalam memilih IPT atau kos dalam UPU nanti ialah apa yang anda mahu? Tanya diri anda apa saya nak jadi? Kenali diri anda, apa kekuatan saya? Mengira? Membaca? Dimana dan siapa diri anda yang anda mahu lihat 5 tahun akan datang. Memilih IPT dan kos adalah langkah pertama untuk anda capai apa yang anda mahu. Banyak benda perlu diambil kira dalam membuat pemilihan. Kita semua mahukan pilihan yang terbaik. Kita takkan tahu pilihan kita itu betul atau salah kalau kita tak memilih dahulu.

2.    Bila dah kenal pasti apa yang anda mahu. Masa ni la kena banyak baca, bertanya dan buat kajian bagaimana anda nak mencapai perkara tersebut. Contoh, jika anda seorang pelajar lepasan SPM dan mahu menyambung bidang undang-undang, kenal pasti bagaimana cari nak sambung dalam bidang undang-undang. Apa yang diperlukan untuk menyambung bidang undang-undang. Laman web yang akan banyak membantu anda tentang perkara ini ialah laman web upu sendiri. Anda boleh lihat IPT, kos yang ditawarkan dan syarat-syarat yang diperlukan. Link UPU http://upu.mohe.gov.my/web/

3.       Perkara seterusnya yang paling penting untuk diambil kira ialah keputusan anda. Perkara inilah penting untuk kita meletakkan target untuk capai keputusan kita. Bila kita ada yang terbaik, kita boleh dapatkan yang terbaik. Tapi bergantung juga, kalau kita ambil subjek berkaitan perakaunan masa SPM dan lompat ke aliran sains masa di IPT agak susah kecuali jika ke IPTS atau menggunakan jalan yang lain sikit dari orang lain. Di mana memerlukan usaha yang lebih kuat. Banyak perkara perlu dilakukan. Jadi penting untuk kita tahu keperluan yang perlu dipenuhi untuk kita melanjutkan pelajaran dalam bidang yang kita mahu. Contoh saya mengambil subjek sains tulen sewaktu SPM, dan subjek yang melibatkan pengiraan sepeti fizik dan kimia bukanlah kekuatan saya. Saya tidak memohon untuk matrikulasi. Satu-satunya harapan saya ialah Asasi Undang-undang. Syarat minima lepas, tapi disebabkan persaingan, 4A tak cukup untuk membolehkan saya mendapat tempat dan akhirnya membawa saya ke STPM. Masa nak pilih subjek di STPM pun saya diberi pilihan dan masa tu saya tanya cikgu, cikgu kalau saya nak sambung Law nanti apa yang sesuai dan masa tulah saya dapat decide nak ambil Pengajian Am, Geografi, Sejarah dan Bahasa Melayu tanpa saya sedar akhirnya membawa saya menjadi pelajar prasiswazah Psikologi di UKM.

4.       Sentiasa dan sentiasa tahu apa yang kita nak. Walaupun kita akan sentiasa keliru, tapi kita kena selalu fikir apa yang kita mahu seiring dengan apa yang kita nak capai, persekitaran kita, semua kena fikir. (Maaflah dah semakin dewasa ni pemikiran memang bukan semudah yang kita sangka ya adik-adik). Kadang-kadang walaupun da pilih kos yang kita mahu pada awalnya, mungkin pada tahun ketiga atau terakhir kita akan fikir balik betul kea pa yang aku buat ni. Itu adalah perkara biasa yang kita lalui dalam hidup. Disinilah peranan kepercayaan kepada Tuhan, takdir dan rezeki perlu diterapkan dalam diri kita.

5.       Rajinkan diri anda buat research apa yang anda mahu, jika nak ambil kos Antropologi dan Sosiologi, ketahui kos itu tentang apa, apa peluang pekerjaan untuk kerja tersebut, apa yang akan pelajari melalui kos tersebut. Anda generasi Z yang segalanya dihujung jari, apa yang anda perlukan ialah mengoptimumkan peranti pintar dan internet untuk mencari dan mengetahui apa sahaja yang anda mahu.

6.       Be realistic. Always be realistic. Nak jadi apa? Ketahui apa yang anda mahu dalam hidup? Nak belajar sebab ilmu? Sebab nak gaji yang banyak? SO kalau nak belajar, sebab kerja bagus, sebab nak gaji bagus jadi bekerja keraslah seperti itu. Apa yang kita usaha akan setimpal dengan apa yang kita dapat.

7.       Pekara-perkara lain yang perlu diambil kira semasa memilih university mungkin kena ambil kira persaingan. Urutan pemilihan yang anda letak di dalam UPU juga memberi pengaruh kepada anda.  Selalunya pilihan pertama akan diambil kira dahulu, baharulah pilihan seterusnya.

8.       Anda juga perlu bersedia dengan kos, jarak yang anda mahu. Kalau kos yang anda nak ada di universiti yang jauh dari rumah. Tak mengapa, tapi seronok lain macam dapat uni yang dekat rumah ni sebenarnya. Konsep rezeki juga perlu ditekankan di sini. Kita kena korbankan sesuatu untuk capai sesuatu. Kena selalu ingat tu. Kita manusia, kita tak boleh ada semua. Tapi pastikan pengorbanan tersebut berbaloi.

9.       Pemilihan untuk kos dan IPT selepas SPM dan STPM adalah satu langkah pembelajaran, pembelajaran menjadi dewasa dan lebih mengetahui apa yang kita mahu. Percaya pada diri anda, yakin dengan apa yang anda mahu dan semoga berjaya.

10.   Things about UPU: Keep update dengan UPU. UPU ada page FB. Dekat situ awak boleh keep update semua perkara anda mahu. Jika terdapat masalah jangan takut untuk telefon no UPU. As far as I know, they’ve been so helpful and friendly to me. Isi semua pilihan yang ada. Pilihan dalam UPU adalah penting untuk IPTA. Kena tahu bila tarikh tamat permohonan. Setahu saya sekarang takde limit berapa kali nak update. So if you are not sure boleh je tukar. Kalau dulu ada limit 3 kali sahaja. Ni link FB page rasmi UPU https://www.facebook.com/Kemasukan-BPKP-JPT-FB-rasmi-UPU-646433295426674/?fref=ts

2017 : March Challenge #2

Day 02 of March Challenge : Get to Know Me

02 Your first love

Erk.  How you define first love sebenarnya? I don’t know how to define it. In my definition the people I love right now always be my first love, put aside my parents. If it is the kind of love as if relationship. Right now, my boyfriend would be my first love. If I marry to him, so he will be my first and last. HE HE.

Will be back tomorrow. Daaa. 

2017: March Challenge #1

It's March already. So I decided to do another challenge because it is fun to do. 
I found this on Pinterest and yes, Let's do this.

Day 01 of March Challenge : Get to Know Me

01 Introduce yourself

Hi! My name is Asmi Asmidar bt Zainal Rashid. I was born on 3 July 1994 at Hospital Kuala Kangsar, Perak. It makes me 23 years old this year.  This is my final semester and final year at UKM as a psychology student. Expected to be graduated on November this year. Anak sulung daripada 8 orang adik-beradik. Pretty and smart. Okay that’s it. Hehehehe and plus I owned this blog almost 7 years now. I love wiriting and art. A very sentimental person yet so loving and caring.

Mar 1, 2017

2017 : February Challenge #28

Day 28 of February Challenge : Love Yourself

28 February 2017  Write about how this Self-Love Challenge made you feel and how you have changed.


I love doing this challenge.This challenge make me appreciate myself more. I have this resolution to be happy this year, to love myself more this year. This challenge help me from doing the negative things like overthinking. I be more confident and I feel good about myself. I’m happy with myself. 

It was so late. I can't keep it up to write everyday since I have class in the morning and I get tired and sleep early. I also have so much things to do. Risau ni haa JPA tak kredit lagi, masuk apatah lagi. Banyak benda nak bagi settle. Nak kutip data untuk thesis. By 15 Mac nak kena siapkan bab 1-3 thesis. Esok kena handle program. So, banyak benda nak kena settle. Tapi aku tenang tenang saja. Moga dipermudahkan dan kuat. Kalau dekat kolej, macam ni sensorang mahu tertonggeng menangis da ni. Keep positive. This challenge helps me lot. Always believe in yourself. Love yourself. You don't doubting people you love kan? I will keep doing challenge for March. Nanti aku dan aku post ya. 

2017: February Challenge #27

Day 27 of February Challenge : Love Yourself

27 February 2017:  Write this down “Dear _____: You are beautiful. You are courageous. You are unique. You are amazing. You are worth it.”



“Dear  Asmi Asmidar: You are beautiful. You are courageous. You are unique. You are amazing. You are worth it.”

2017 : February Challenge #26

Day 26 of February Challenge : Love Yourself

26 February 2017 : Write about one thing that makes you unique and different from everyone else.


One thing. I’m awesome. I can do anything I want. I’m a multitasker. I don’t know the specific things that make me unique and different but I know I born to be different and unique. I like to be me, I like to look different. People always said I’m weird but I guess it’s a good weird even if it’s not I’m still think that weird is good. Weird means you are different. Being different is good. I like it. I’m sometimes hilarious, ambitious, hard working, creative and many more. I just unique and I like to be different.