Feb 29, 2016

How To Wear Skechers Shoes In Style

Hi! 

As girls, we always want to look pretty, confident and trendy. We always want to be known as someone who up to date with fashion and something in trend. Furthermore, nowadays we have instagram , everything is going and growing so fast including fashion. So, did you guys know about Skechers shoes? Have you guys ever heard of the term? I hope this entry will help you guys to wear sketchers shoes in style and be confident to wear it. 

Skechers is a brand known for its comfortable yet trendy shoes collection for women. It cannot be denied that there are days where you just want to relax your feet and wear a pair of shoes which gives full support to your foot. Switch those high heels, boots or platform wedges with a nice pair of Skecher sport shoes. The Skechers shoes <*here the link of skechers shoes collection are made with lightweight fabric and materials for easy movement. As sport shoes are made with a heavy appeal, Skechers provides their customers with a lighter weight sneaker collection and women can rock the shoes in style. Take a look at the three ways how a woman can style the Skechers shoes with confident.


1,    Leggings
Skechers sport shoes are loved by many especially the active individuals as the light weight design makes it easy to move while working out. Whether you are hitting the gym or a jog around the park, match the shoes with a simple legging and feel that extra boost of confidence. Choose from the various trendy shoe designs from the brand which fits your personal style and rock the look.

Of course it will always nice to wear it when you at the park jogging or at the gym. Most important thing it makes you feel comfortable to do exercise and burn more calories.

2. Jeans
For a casual appearance, the Skechers shoes are perfect to substitute those flats for a more trendy touch. Match it with your casual jeans and show off that edgy chic look everywhere you go. Go out for a quick lunch, meet up with your friends or run your errands wearing this simple look and feel confident all day long.

This is my favourite kind of look. It will always look nice with jeans. It look so stylish and coolio aglio. Nah aglio is a food. Trust me this kind of look you won't ever regret to try and post it up on instagram.

3.    Denim shorts
Girls who want to have a combination of boyish sexiness can wear the Skechers shoes with a nice pair of denim shorts. Hang out with your friends looking trendy effortlessly and rock the shoes everywhere you go. Pull together your casual appearance wearing any design of Skecher sport shoes or flats according to your own personal touch.

--

click the link and you guys will never regret it and make your feed on instagram more hipster! Till next time.

Feb 23, 2016

Jangan Terlalu


Ada satu kata aku pegang suatu masa dahulu berbunyi " Jangan terbang tinggi sangat kalau jatuh sakit"

Hari ini aku berpegang kuat pada kata-kata ini "Sukalah seadanya, benci seadanya. Jangan terlalu suka, nanti jatuh benci. Jangan terlalu benci, nanti jatuh suka" Deep bukan? Aku pun ambil masa yang lama tenung skrin cuba hadam maksud tersurat dan tersirat.


*Gambar hiasan
Ada masanya manusia bukannya takut untuk terbang tinggi dan mengambil risiko jatuh dan merasa sakit. Tetapi lebih selesa memilih untuk berjalan dan berpijak di bumi yang nyata dan menikmati rasa bahagia.

Mungkin juga berpijak dibumi nyata, berjalan beriringan itu lebih membahagiakan. Melalui onak duri, jalan berliku, sakit susah senang bersama. Walau apapun di depan, kita lalui bersama jalan beriringan. Jangan sampai terpisah kerana katanya "Aku bahagia begini". Tak perlu kita terbang tinggi hingga ke awan sana jika akhirnya kita jatuh dan terpisah sakit sendiri-sendiri. 

Review : Momen2 MatLuthfi

I just finished my first book ever in 2016. MOMEN2 MATLUTHFI.

Another great book from him. Sebelum ni Catatan MatLuthfi. Aku ada buku tu, habis da baca. Takde review la tapi sebab dulu aku malas. Buku ni aku pinjam Maryam. tunggu BB1M baru nak beli, buku Catatan MatLuthfi aku preorder lagi. Punya la eksaited.

Nak cakap MatLuthfi ni penulis baguih. I would not literally called him as a writer but more to A good story teller. Dia bercerita tentang pengalaman-pengalamannya. Berbanding dengan buku sebelum ini, benar buku ini lebih membuka akal fikiran menjadikan anda lebih cakna. Lawak pun lebih deep dan punchline lagi power. Ini adalah sebuah perkongsian intelektual yang funeh(baca funny)
Aku belajar beberapa perkara. Cakna tentang beberapa perkara. Untuk menulis dan berkongsi kau perlu melalui hidup dengan belajar dan melalui dahulu sebuah ( atau beberapa buah)erti pengalaman. Pengalaman yang lebih nilainya dari wang ringgit, pengalaman yang mampu kau peroleh dimana sahaja selagi kau berpijak di atas bumi Tuhan yang luas ini. Ilmu boleh kau peroleh dimana-mana. Benarlah kata rappers Malique kot ke Joe "pengalaman terbaik datang nya dari jalanan" ke Altimet? Hee Akal kau guna untuk nilai mana yang baik mana yang buruk.

Aku rasa menjadi funeh dengan menyampaikan apa yang cuba disampaikan adalah tersampai. Like what I learned in social psychology, salah satu cara pemujukan yang berjaya dimulakan dengan sense of humour. Lawak jenaka juga boleh strengthen bonds between people. Yakni dalam situasi ini antara penulis (MatLuthfi) dan pembaca macam aku. (Maafla bahasa campoq. Ukeyyemm kan belajar bahasa melayu)

Dan ulasan aku untuk buku MatLuthfi. He still have the sense of humour guys. Go buy or borrow and read this book. And, be open minded! Hang nak belajar hang kena terbuka, mendengar pendapat orang lain yang bercanggah dengan hang bukanlah bermaksud hang kena setuju dan ikut pendapat dia. Tapi hormat dengan bersetuju untuk tidak bersetuju.
Overall sis bagi 5 bintang sebab MatLuthfi berjaya buat sis gelak guling-guling dan ada part rasa nak nangis dan juga insaf dan juga CAKNA. MAHASISWA CAKNA, MAHASISWA BERAKAL :)

Feb 20, 2016

Review : Inside Out (Movie)

Have you guys ever watched Inside Out? It was cute and amazing movie. I love the movie. Have you ever wonder what is happening inside your brain or body or your veins or your heart or your stomach. How it works? I always curious. And I always imagine about little creature that works inside our body. The one we can't see. And how it effect our behavior. That is the reasons I take psychology, I think. Ehe. But yeah about the movie. It's really inspiring.
The purple one is FEAR , green : DISGUST , blue: SADNESS, yellow: JOY and red : ANGER
It's about life. How actually our brain or specifically our cognitive function effect our behavior. Obviously it's a psychology terms. In this movie,  they are basically 5 basics emotions controlling our emotions, cognitive functions and effect how we behave. In this movie, they all in Riley minds. The 5 basics emotions are Joy,  Sadness, Anger, Disgust and Fear. Ya. Study proven, they were 5 basics emotion that we all have. *dalam psikologi sosial ada. Motivasi emosi ada. Its so fun to watch them work!

And they have a long term memories. Core memories that develop personalities. When the memories were fading, they go to unforgetable place. They also have something called Imagination Land and Dream Production. Also subconscious mind. All cognitive terms that I learn in Cognitive Psychology.  The movie really fascinating. Its so fun watching the movie, it's like you can imagine the neurotransmitter, neuron everything in your brain is working. It's prove how our emotion changing,  how our attitude changes by age because of our cognitive function is working. The truth is ; beside biological function, cognitive function also effect our behavior. In development psychology we study about human development from prenatal - infant - children - adolescence- adulthood and die. The development from 3 basics component : biological, cognitive and socioemotions. I love psychology development so much.
If you want to find something inspiring you can watch this cute movie. Even you don't like sadness. Its our basic emotions we need the 5 basic emotions to make us who we are. Fear to keep us safe. You need Anger . The only thing you need is to know how to control your emotions.

--
Btw, 18 Feb result degree keluar, UiTM, UKM dan lain-lain universiti. biasala mesti ada tweet begitu begini. Aku da masuk tahun kedua. Satu perkara sahaja yang aku perlu tekankan; Teruskan hidup. Walau apapun keputusan. Perasaan kecewa, sedih pasti ada.
I know that feeling. Bila tak pernah dapat 3.5 ke bawah, been one of the best and brightest student in your batch. Tiba-tiba masuk degree dapat bawah 3.5 even you've work your hardest. Kecewanya. 

Tapi masa kat degree lain, when your result less than what you expected. You move on and work harder. That's the only way to make it better.
Perasaan tu sekejap je sebab first result masa degree, if you did well masa asasi/stpm/dip/matriks. Well it's good. But bear in mind, once da masuk degree. Letak semua result lepas bawah katil. Mulakan azam baru, strategi baru, misi baru dengan kejayaan baru. Result tu hanya kayu ukur sejauh mana kau usaha dan sebanyak mana kau harus tambah. Doa jangan pernah kurang. Selain usaha, doa adalah perkara paling berkuasa. Move on and work harder. and stop comparing yourself with others. The only competitors is yourself. Bersaing la dengan diri sendiri. Okay!

Feb 17, 2016

Anything For You.

Telefon masih di tangan. Setelah bertahun Joan delete nombor Raziq. Malam ni, entah kenapa malam ni digagahkan hati dengan segala kekuatan untuk mendail nombor lelaki itu.
Panggilan disambut.
"Hello"
"Hello. Raz?"
"Ya. Siapa tu?"
"Joan, Joanna"
"Gosh, how I miss this girl" suara yang boleh digambarkan riak senyumnya.
Joan tersenyum. Di bening mata ada air yang bertakung.

"Raz" hanya itu yang mampu disebut Joan. Lidahnya kelu. Terlalu lama, terlalu lama tidak mendengar suara yang satu itu. Suara yang sering menjadi pendengar segala keluh resahnya, segala late night thinking seorang yang bernama Joanna.
"Yes Joan, I'm here."
"I miss you"
"I miss you too"
"Hows life treating you Raz? hows life?" Joan berjeda. Tergelak kecil dan menyambung soalannya dengan pernyataan "I miss asking that question to you"

Raz tergelak kecil. Menyambut rasa yang sama. Rasa seperti baru semalam mereka bertukar cerita tentang hari-hari mereka.
"Like always Joan. You know me right. Life always treating me good" nada yang sangat dikenali Joan. Nada penuh misteri menyembunyikan segala hakikat sebaliknya.
"Always good aite? you never change a bit Raz. I always hope the best for you, you know? I always want you to be happy" hakikat yang tak pernah mampu disembunyikan Joan. Dia hanya mahu melihat lelaki itu bahagia.
"And you will always be you. How bout you Joan? Siapa yang buat you sampai you berani betul call I . You wouldn't call me if there is nothing important or hurt you so bad?" Benar. Joan takkan pernah call atau text seorang Raziq hanya kerana perkara kecil. Hanya kerana keadaan terlalu menyesak, hanya Raziq. Raziq yang akan selalu mendengar.

"Raz, sorry." Esaknya ditahan.
"Why?"
"I've promised I will always be there for you but eventually I leave like everyone else. I leave you alone. I never be there. I'm sorry"
"Apa ni Joan" nada memujuk "you know that you will always be there for me and always have me"
Joan terdiam.
"It hurts Raz. I know you understand. does it hurt Raz? Does it hurt seeing someone you love,  love someone else. Seeing someone that always mean the world to you suddenly holding someone else in their arms ?"
Lama panggilan telefon tersebut sunyi hanya kedengaran bunyi nafas dari keduanya.

Perlahan Raz menjawab "It does Joan. It hurts when someone that always be with you. Someone that once mean the world to you suddenly love someone else. Just imagine. The feeling you get, just imagine this; Orang yang selalu bersama kita dalam apa keadaan, susah senang, layan kerenah kita. Orang yang gelak ketawa, yang kita lihat impiannya, yang kita dengar celotehnya. Kemudian, satu hari dia bukan di sebelah kita lagi. But we need to move on. I did. She did. I'm okay."
"I'm sorry for you"
"Don't be Joan. It's not your fault. Kenapa you selalu letakkan kesalahan dekat diri you terhadap apa yang jadi pada I walaupun takde kena mengena dengan you? You did nothing that hurt me Joan"
"I just...want you to be happy"
"Listening to your voice. Seeing you living your life so good, seeing you smile it's good enough for me Joan. Be happy Joan. Don't think too much about me. You deserve to be happy too. Ramai orang yang nak you happy Joan. I'm one of them"

"Raz, I want to cry" tangisannya ditahan.
"You nak period ke apa?" pecah gelak mereka berdua disela esak tangisan Joan.
"No lah"
"Cry Joan, I'm here to wipe your eyes"
"Raz..."
"Yes Joan."
"Boleh saya tuju lagu?"
Mereka berdua tersenyum dihujung talian.
"Anything for you Joan. Anything"

Joan perlahan berbisik kepada dirinya " I wish I have enough courage to dial his number. I wish I had"

Feb 6, 2016

Mini Escapism : IKEA Cheras by public transport

May peace be upon you!

Da lama nak post entri ni tapi nak tulis je ngantuk. Ada je benda nak buat. Tangguh, tangguh. And yeah finally. It might not be much, but I hope it can gives some information and a guide to you guys.
Aku kalau duduk UKM bukannya merayau sangat sebab mana ada kenderaan, lesen pun takde. Jadi kalau nak berhibur pun balik rumah je.

Nak jadikan cerita hari habis paper last, malam tu masih lagi di kolej bertapa lagi seminggu sbb program. Tiba-tiba lepas makan Mas bersuara
"Teringin makan meatball Ikea"
Dengan hasutan-hasutan , maka dengan segala pencarian yg gigih...kami berdua decide nak redah Ikea Cheras guna public transport.

Memula kalau ikut google maps ada pilihan naik bas dekat KL Sentral B112 pergi Cheras yg kitorang kena berhenti dekat SMK Cochrane. Tapi hampir sejam menunggu dekat KL Sentral bas yg lalu kebanyakan bas Puchong, Damansara. Da sebab lama sangat kami pun decide nak naik monorail turun kat Hang Tuah lepastu naik Star LRT dan turun dekat setsen Chan Sow Lin. Mungkin bas tu da tukar route atau nama. Kalau search dekat laman web rapid pun takde B112. Jadi perjalanan dia dari KTM UKM-KL Sentral- Stesen Hang Tuah-Stesen Chan Sow Lin sebabkan kami sampai tgah hari Jumaat. Nak jalan kaki pun tak tahu mana. Jadi naik la teksi. Dalam RM 7.00 sampai depan IKEA Cheras.

So then we had fun there.

macam biasa la kalau da pergi IKEA. All cost RM 30. Bahagi dua lebih kurang RM 15 sorang.
Did you know IKEA Cheras provided free shuttle bus service from IKEA to Chan Sow Lin station. Tapi ada time dia. Ada dua bas, satu gerak dari Stesen Chan Sow Lin satu dari IKEA. kalau lepas pukul dua setiap satu jam rasanya.

*click* kat gambar bagi besar
So aku rasa if you want mini escapism, naik LRT adalah kurang risiko sesat. Kos sebenar aku tak kira tapi lebih kurang RM 20 pergi balik UKM -IKEA Cheras naik LRT.

kalau dari KL Sentral boleh naik monorail tukar di stesen Hang Tuah turun di Chan Sow Lin. atau turun diLRT Masjid Jamek terus naik Star LRT ke Chan Sow Lin Kalau naik KTM boleh turun dekat BTS dan terus naik Star LRT ke Stesen Chan Sow Lin. Gunalah google maps, dia akan bagi prefer routes Bas ke LRT ke kereta ke jalan kaki ke. Google semua ada. Senang dia kalau da sampai stesen Chan Sow Lin dari situ ke IKEA dekat. Ada free shuttle bas lagi, so kena tunggu je. 

Okay! mini escapism pun jadilah, the real exploration and the meaning of travelling is when you learn something from the journey. Tak kisah la dekat ke jauh. see you guys again!
Impian dia baru tercapai guys. Biarkan~

Feb 5, 2016

Ask Me Anything

Its 2016 already.  to be exact its 5th February 2016. Laju betul masa ni terbang. Sekejap je. Da rasa tua bebenor aku masuk tahun ni. Well, ini post pertama tahun 2016. Wala wala. Good to hear from me huh?
Okay la. Ini post bagi cukup syarat ada post 2016. Oleh itu, saya benarkan anda semua untuk bertanya saya apa-apa soalan di ruang comment. Apa-apa sahaja. Walaupun sebagai anonymous.  Ask me anything and I'll answer it in a post. Kalau ada la. Kalau takde, takdela. Haha. Okay.
Have a great year ahead. May God bless.