Dec 23, 2015

Ala, puisi lama.

Ini adalah puisi yang aku jumpa semalam. Aku tulis sekitar 2013. Aku hanya nak kongsi itu je. Tiada kena mengena antara yang hidup atau mati. Hanya tulisan rasa yang lalu. aicee

***

Saat sakit tak mampu diucap,
Perit tak ternampak luka,
Pedih, bisa,
Pecah juga empangan air mata,
Walau kesian kali aku bilang takkan menangis kerana engkau,
Akhirnya,
pecah tak tertahan.
Tak tertanggung.
Sebak tak terkata,
Hampir hancur punah semua harapan dan rasa,
Mana harus aku pergi?
Pada siapa perlu aku luah.
Teman berpesan,
"Nanti sujud lama-lama mengadu pada Dia"
Aku dengar
Aku buat.
Aku teresak,
Fikir engkau, fikir semua rasa, masa menghadap Dia.
Khusyuk aku entah kemana.
Dan selepas doa, aku sujud lama.
Mengadu, Esak aku esak,
Bagai orang taubat selepas membuat dosa besar,
Aku mengadu semua,
Aku minta kekuatan dari Dia,
Aku jerit dalam hati,
Tuhan tolong aku.

--

Aku penat, lelah,
Akhirkan semua ini cepat,
Wahai Tuhan pemilik hati pemegang rasa,
Dan aku duduk,
Duduk-
Sesak aku  hilang,
Esak jadi diam,
Dan aku sedar,
Perasaan tadi hilang,
Keajaiban dari Dia,
Dua tahun 10 bulan,
Dan semua rasa , harapan,
Hilang,
di ambil Tuhan.
dan tentang kau,
syukur,
sayang dah hilang,
dan aku sedar,
hanya Dia mampu,
mengubat duka dan lara.

puisi bertarikh 26 Nov 2013.


eh main tarik-tarik pula. benda kalau nak lepas. lepas je. jangan ditarik lagi, haha

Dec 22, 2015

Review : Garis, Bau Semangat Anak Muda & If I Stay

Setelah lama tidak membaca. Akhirnya, berjaya menghabiskan 3 buah buku dalam masa satu minggu. Kuddos dear self. Dan dari situnya, terhasil cerpen dalam entri sebelum entri ni. Seronok rasa dia. So let's make a review. 
Garis by Buku Fxi . Limited Edition masa event UNESCO. Buku ni tak beli waktu launch pun. Pakwe belikan kat kedai Buku Fixi. mehehe. Pakwe bagi. 

So, haritu masa balik dari UKM ke Gombak. I decided to bring this book along. Selama ni ada la selak-selak gitu. So, masa bawa tu decide nak baca. Serious best. Cerita kedua je da boleh buat nangis. dan cerita seterusnya. sangat deep and sentimental. It feel so close how they relate the art work and the story. Ada a few lagi cerita sangat la menyentuh hati even hanya lukisan dan a few word. Or maybe I'm just sentimental because I love art so much and I can feel so much feeling about it. Because it is limited edition I don't know if you guys still can get it anywhere but I personally love this book.

Kedua buku Bau Semangat Anak Muda oleh Nami Cobb Nobbler terbitan Lejen Press. Buku ni beli masa kat Big Bad Wolf baru-baru ni.

 Bau Semangat Anak Muda basically is a translation from Smells Like Teen Spirit . ala lagu Nirvana tu. Da lama sebenarnya nak buku ni. dari zaman duk pergi Aeon semata makan dan masuk MPH tengok buku, bau buku. akhirnya dapat juga dengan harga RM 8.00 dekat Big Bad Wolf malam pelancaran buku II. It was amazing night. Sebelum ni buku Nami yang aku baca Awek Chuck Taylor which it gives a big impact to me. Nami punya gaya penulisan santai . Dia buat kau dekat dengan dia. Dia cerita pasal pengalaman hidup. All the experience he going through. dan cerita zaman dia. Buku ni nipis je . Sebab tu cepat je habis. 

Seronok la to know about music and zaman gig semua. Kalau kau minat muzik You should read this book kot. Pengajaran yang paling besar yang aku belajar ialah kau capai segala yang kau nak capai dalam hidup ni. kau buat apa kau nak. bila kau da dapat semua barulah kau cari semula apa yang kau hilang bila kau sedar akan kehilanngannya. Tak kira la apa benda pun. Bila kau duk kejar nak capai matlamat kau kau takkan sedar apa yang kau hilang. Tapi percayalah kau akan rasa kehilangan tu. Kau capai je apa kau nak tu. Bila kau da puas. Kau cari la kembali benda yang hilang tu. Dapatkan. dan jangan biar ia hilang lagi.
If I Stay by Gayle Forman . Buku ni aku baca pdf je kat dalam phone aku download.

 Aku da tengok movie dia. So, rasa nak baca. Bila baca tu adalah tangguh tangguh kan. Finally berjaya juga habiskan. Gayle Forman make you feel so much feeling wei. Sometimes, its unbearable. And you can feel what's Mia feel. paralyzed. hopeless, helpless. If you were Mia what would you do? Sometimes, I always feel it's good if I can sleep and never wake up again. Sometimes, when things get hard. I wish I can sleep like Mia. But things never be the same if you wake up and that's the one thing you have to face. Love does make you weak but it also make you stronger. 

Benda paling aku rasa relatable dalam hidup aku ialah part Mia's dad quit from the band masa adik Mia lahir. He decided to quit from his band . his band mean his passion, life and everything. There is something deep you need to understand. Bila a dad quit something dia minat, I mean bila a guy jadi real guy and a real dad. I always amazed how a boy can become a real man so quick.  How life's can change them sama macam bila kawan Mia's dad, Henry. Dia frust gila waktu Mia's dad quit from the band sebab dia tak faham. Faham kan lelaki always ada benda dia minat semua sampai dia rasa ala hidup ni nak enjoy dulu tak puas lagi. Lelaki susah nak settle down. Then, Henry ada awek , Willow, bila Willow bertegas suruh Henry settle down barulah Henry settle down. Tapi Henry hanya faham keputusan Mia's dad bila dia ada anak, dapat anak perempuan pula. Apa benda yang aku cuba sampaikan? It just you know, a guy you know now, a boy, they just need time. They will be a real man. how you want things to be. Kita tak boleh paksa dia jadi macam apa yang kita nak. Just let him decide when. There is two type of guy, satu kau biarkan and dia akan belajar, he will grow and learn, satu lagi kau kena bertegas. dan tak kisah la which one is your guys is. But stay with him. get through whatever that coming. Stay with him. Be patient. Just love him and let him grow and learn. You will grow too by learning him. 


Dec 15, 2015

A really good friend of mine.

Dari jauh Sarah sudah meyumpah seranah menuju ke meja yang diduduki John. John bukan nama sebenar, mamat ni perasan je nak jadi John Lennon dengan shades bulat dia. Asap rokok berkepul-kepul keluar dari hidung dan mulutnya.
John hanya melihat Sarah meletakkan begnya di kerusi yang ada di meja Taman Ilmu tempat mereka selalu melepak, membuat kerja, ambil angin petang dan segala seumpama.

Dalam kepala John memang sudah mengagak masalah minah ni. Tak bendera Jepun naik , assignment banyak, lapar atau gaduh dengan pakwe dia.

"Kau pahal?" John dengan gaya cool asap masih berkepul keluar dari mulut dan hidungnya.
Sarah menghempas buku ada di tangannya di atas meja tersebut "jadah betul ah. Assignment aku banyak nak bagi settle. Stress. Arghhh. Gua nak pergi jauh ah. Serabut"
"duduk la dulu. Cite"
"Entah la wei"
"Entah pula? Perempuan memang macam ni ke?"
"Aku perlukan perhatian. Intensive care tahu."
"tahpape. Tunggu sini jap"
"Mana?"

John terus berlalu meninggalkan Sarah. John menuju ke kafe yang jarak hanya lima minit dari tempat lepak mereka. "Minah ni ubat dia makanan je" John membeli goreng pisang dan keropok lekor. Dan kembali ke meja lepak mereka.

"Nah. Fried banana dan kepok" John menghulur plastik kepada Sarah.
"geez food. Tahu je kau kan" Sarah terus membuka plastik tersebut dan makan pisang goreng dan keropok lekor yang dibeli John dengan penuh nikmat.
Suasana senyap seketika sebelum John memulakan bicara.
"Wei, Gee text aku balik" masih dengan gaya coolnya.
Sarah berhenti mengunyah. "Really wow. Wait, aku lupa asal you guys shut off each other"
"Ada yang that one time she keep spamming me on whatsapp and I blocked her"
"And why she spam you and why you blocked her dude?" Sambung mengunyah.
"She feels some changes about us, aku malas nak layan, malas nak fikir, serabut, so aku block dia"

"Kejamnya kau. Kau tak kesian dia ke? Communication. Don't you think you guys should talk to each other? block dia settle masalah ke? Don't you love her? Tak rindu dia?"
"Kau ni kan. Makan tu senonoh sikit boleh tak. kalau aku jadi pakwe kau aku da blah"
"But you are not my boyfriend and... he should accept me as who I am. Jawab  je soalan aku boleh tak gila"
"Sebab aku sayang dia la aku block dia"
"why? Englighten me. Doesn't it make the situation more complicated?"
"Sebab aku tak nak sakitkan hati dia. Kau tahu kan bila aku marah macam mana. Aku cakap lepas je. Dengan member pun aku maki"
"Ooohhhh. I get it. But don't you miss her? Berapa lama tak contact?"
"Almost 3months. Rindu la"
"Bukan main ego memasing. And...does your feeling change bro?"

"Not. Not a bit Sarah. You know what, if you truly love someone. No one can ever replace the place in your heart. No one. Even with full perfection. I still love her. Even after a few months, even if I don't talk to her. I still love her. Nothing change when I see that face again"
"Hmmm" Sarah terdiam dan berfikir. Kemudian dia bersuara semula. "So what now?"
"Macam biasa."
"Macam tu je"
"Macam tu jela"
"Hmm okay"
"Kau pula kenapa?"
"Takde pape ah. Kejap je tadi. Aku iron lady kan."

"Ha ha . Ya you are" gelak sakarstik tapi masih menyatakan persetujuan dalam hati. Ya she is. My best friend really an Iron Lady. She survive in many broken heart. She stay to the guy she loved no matter what happen. Her trust is so hard to gain. But when she love she love hard. She can be your bestfriend, a lovely partner, someone you can talk about everything, she is tough and really one in a million. Even she seems weak about love but actually the person she loved make her become stronger. She fight for the one she loved. She become stronger when people need her. She is truly gem. I hope whoever the person she fell with he will take a good care of her. Because she is a really good friend of mine.

Dec 14, 2015

But then...you came...

I'm being alone, indiependent for too long before. Too long. I've felt so much feeling. I fell and get up by myself. For years, I've waited for real love. To love and be loved. And I lost that feeling... I don't even know how to love. I forget how it feels. I just know the meaning of frustration, waiting,  about things and people , they never stay. All I know is about temporary  feelings. Temporary. I thought I will never love again. But...

Then you came. You came.

And everything changes.
Every thing.