Review : Garis, Bau Semangat Anak Muda & If I Stay

Setelah lama tidak membaca. Akhirnya, berjaya menghabiskan 3 buah buku dalam masa satu minggu. Kuddos dear self. Dan dari situnya, terhasil cerpen dalam entri sebelum entri ni. Seronok rasa dia. So let's make a review. 
Garis by Buku Fxi . Limited Edition masa event UNESCO. Buku ni tak beli waktu launch pun. Pakwe belikan kat kedai Buku Fixi. mehehe. Pakwe bagi. 

So, haritu masa balik dari UKM ke Gombak. I decided to bring this book along. Selama ni ada la selak-selak gitu. So, masa bawa tu decide nak baca. Serious best. Cerita kedua je da boleh buat nangis. dan cerita seterusnya. sangat deep and sentimental. It feel so close how they relate the art work and the story. Ada a few lagi cerita sangat la menyentuh hati even hanya lukisan dan a few word. Or maybe I'm just sentimental because I love art so much and I can feel so much feeling about it. Because it is limited edition I don't know if you guys still can get it anywhere but I personally love this book.

Kedua buku Bau Semangat Anak Muda oleh Nami Cobb Nobbler terbitan Lejen Press. Buku ni beli masa kat Big Bad Wolf baru-baru ni.

 Bau Semangat Anak Muda basically is a translation from Smells Like Teen Spirit . ala lagu Nirvana tu. Da lama sebenarnya nak buku ni. dari zaman duk pergi Aeon semata makan dan masuk MPH tengok buku, bau buku. akhirnya dapat juga dengan harga RM 8.00 dekat Big Bad Wolf malam pelancaran buku II. It was amazing night. Sebelum ni buku Nami yang aku baca Awek Chuck Taylor which it gives a big impact to me. Nami punya gaya penulisan santai . Dia buat kau dekat dengan dia. Dia cerita pasal pengalaman hidup. All the experience he going through. dan cerita zaman dia. Buku ni nipis je . Sebab tu cepat je habis. 

Seronok la to know about music and zaman gig semua. Kalau kau minat muzik You should read this book kot. Pengajaran yang paling besar yang aku belajar ialah kau capai segala yang kau nak capai dalam hidup ni. kau buat apa kau nak. bila kau da dapat semua barulah kau cari semula apa yang kau hilang bila kau sedar akan kehilanngannya. Tak kira la apa benda pun. Bila kau duk kejar nak capai matlamat kau kau takkan sedar apa yang kau hilang. Tapi percayalah kau akan rasa kehilangan tu. Kau capai je apa kau nak tu. Bila kau da puas. Kau cari la kembali benda yang hilang tu. Dapatkan. dan jangan biar ia hilang lagi.
If I Stay by Gayle Forman . Buku ni aku baca pdf je kat dalam phone aku download.

 Aku da tengok movie dia. So, rasa nak baca. Bila baca tu adalah tangguh tangguh kan. Finally berjaya juga habiskan. Gayle Forman make you feel so much feeling wei. Sometimes, its unbearable. And you can feel what's Mia feel. paralyzed. hopeless, helpless. If you were Mia what would you do? Sometimes, I always feel it's good if I can sleep and never wake up again. Sometimes, when things get hard. I wish I can sleep like Mia. But things never be the same if you wake up and that's the one thing you have to face. Love does make you weak but it also make you stronger. 

Benda paling aku rasa relatable dalam hidup aku ialah part Mia's dad quit from the band masa adik Mia lahir. He decided to quit from his band . his band mean his passion, life and everything. There is something deep you need to understand. Bila a dad quit something dia minat, I mean bila a guy jadi real guy and a real dad. I always amazed how a boy can become a real man so quick.  How life's can change them sama macam bila kawan Mia's dad, Henry. Dia frust gila waktu Mia's dad quit from the band sebab dia tak faham. Faham kan lelaki always ada benda dia minat semua sampai dia rasa ala hidup ni nak enjoy dulu tak puas lagi. Lelaki susah nak settle down. Then, Henry ada awek , Willow, bila Willow bertegas suruh Henry settle down barulah Henry settle down. Tapi Henry hanya faham keputusan Mia's dad bila dia ada anak, dapat anak perempuan pula. Apa benda yang aku cuba sampaikan? It just you know, a guy you know now, a boy, they just need time. They will be a real man. how you want things to be. Kita tak boleh paksa dia jadi macam apa yang kita nak. Just let him decide when. There is two type of guy, satu kau biarkan and dia akan belajar, he will grow and learn, satu lagi kau kena bertegas. dan tak kisah la which one is your guys is. But stay with him. get through whatever that coming. Stay with him. Be patient. Just love him and let him grow and learn. You will grow too by learning him. 


Comments

Popular Posts