Oct 9, 2013

Event: Tempatan Fest 3.0 & Exhibition Zanubah Hamzah

Hello folks. 

Aku tak habis lagi cerita pasal event. 
Memang gaya aku dah macam tulis diari dah. Heeehh. 
Tak habis lagi nak menjoyah ni. 
Sabtu lepas, ada dua event aku nak pergi. Memula tak sangka nak dapat pergi. Dah takdir Tuhan kan. Rezeki aku nak pergi Alhamdulillah. Kalau Tuhan nak beri nikmat, macam-macam cara dia bagi. Kalau dia nak bagi dugaan pun boleh datang pelbagai cara, dan kalau dia nak selesaikan pun selalu dalam cara tak kita sangka. Apa kita kena buat. Minta pada Dia. Dia mesti bagi. Allah SWT berfirman bermaksud : Mintalah padaKu nescaya akan Aku perkenankan. 


Ada dua event aku pergi. 
Event: Tempatan Fest 3.0 & Solo Exhibition Zanubah Hamzah
Venue: Dataran DDEC, Jalan Kia Peng & MaTic Art Gallery

Date: 5&6 Oktober & 1-30 Oktober



Aku tak sangka dapat pergi. Juja dan Zack yang bawa. Jadi sepanjang hari Sabtu aku spend masa dengan dia orang. Terima Kasih la Juja sayang sebab jadi savior waktu I dah habis semua kutu atas kepala nak bunuh. Mati kutu betul. Terima Kasih sudi bawa saya jejalan hehe. Terima Kasih juga kepada Zack yang sudi je jadi driver. Thank you guys. I sangat-sangat happy hari tu.

Mula-mula kita orang pergi  Tempatan Fest 3.0. Banyak clothing yang jual kat situ. Untuk support local brand. Event ni sangat cool untuk anak-anak muda yang berjiwa ranggi. Respek la korang sebab support local. Aku pun support juga. Kalau nak beli duit kena banyak. Itu jee. Kalau setakat beli button, sticker lepaslah. Event macam ni bagus. Tapi sayang tempat tak strategik. Sempit gila. Sesak la kan sebab ramai orang. Kita orang singgah pusing je . Sebab Juja kata sangat menakutkan dia tengok orang kat situ. Dia kata tempat tu sangat tak sesuai untuk orang comel macam kita orang. Dengan gaya sangat comel. Juja sangat funny dan suci. Suka jee aku tengok dia. 


Malaysia Tourism Centre. Jadi tourist sekali sekala
Kemudian, ingat nak pergi Pusat Kraf Jalan Conlay, tapi tak jadi sebab aku kata kat MaTiC ada art exhibition. Kita orang pun terus tuju situ. Memang sangat sangat seronok. Akhirnya dapat juga aku pergi. Kebetulan hari tu lauching exhibition tu rezeki kita orang la kan. *actually, aku dah tahu dari insta dan FB kak Azreen Chan. Oh ya. Zanubah Hamzah ni, mama kak Azreen Chan. *I prefer to call her akak. She seems fine with that. I hope she is. Mama kak Azreen Chan, Zanubah Hamzah ni a Malaysian artist yang lukis batik. Sangat sangat cantik. Seriously you guys, kalau minat seni dan batik pergila MaTiC Art Gallery, betul-betul sebelah Saloma Bistro Jalan Ampang. Pameran sampai hujung bulan ni. Berbaloi sangat kalau nak cari inspirasi. 

Sampai je, I greet kak Azreen. “Hai.” “Hai, kita jumpa lagi.” That time, I was so happy because she remembered me. “Tengok la ni exhibition ma akak.” “hee Okay.” 


Lepas tengok-tengok dengan Juja dengan Zack aku jumpa Kak Azreen lagi. Kita orang isi guest book dan ambil brochure. Lepas tu Kak Azreen suruh kita orang makan sebelum makanan habis. Dan ini sangat seronok. Makanan kat situ semua nampak tempting. Rasa macam nak rasa semua. Terima Kasih banyak-banyak. Semoga murah rezeki dan ramai yang datang exhibition nanti.Amin. 

Sebelum balik, saya jumpa dia lagi. To say goodbye. Lepas tu tangkap gambar lagi. Kak Azreen pun layan je. Lepas tu dapat salam dan dapat peluk cium sekali. Awwwwwwww. I’m so happy. Really happy. Saya tak sempat nak minta otograf lagi. Harap-harap dapat jumpa lagi. Next kalau jumpa lagi saya pastikan saya bawa doodle book. Mungkin saya akan pergi lagi bila-bila free sebab saya sangat suka pergi situ. 


Dan sempat juga aku cakap, “Terima Kasih untuk semua inspirasi. Saya dah jumpa minat saya sekarang” She said “baguslah”
One of my favourite quote from her : “We will forever in debt with everyone and everything around us. For those inspirations. For ideas and indirect lessons, for new thoughts and opinions, for never-ending fire that burns in our soul. We can’t say thank you enough.”  I can’t thank you enough Kak. And for that May your life be blessed no matter what.



me and Jujaa the great.

Dan, masa makan juga saya jumpa orang-orang cool yang sudi kongsi pengalaman dan inspirasi dengan saya. Apa yang saya ingat akak tu orang Perak. Which is I’m so proud with that. Walau sebenarnya lahir je kat sana, besar kat KL tapi still darah Perak tu mengalir dalam tubuh. Aku just cakap “Saya baru jumpa minat saya lepas 19 tahun.”
Dia pun  bagi nasihat. “Doodle pun bagus. Tak penting lawa ke tak. Kalau dah stress belajar melukis atau tulis puisi dari duk update facebook status . Akak dulu time belajar dah stress tu melukis. Rajinkan diri. Orang-orang hebat ni mula dorang sebab rajin. Rugi ada setengah orang ada talent tapi tak develop. Kadang-kadang dia tak tahu pun dia ada talent.”
 Dan sebelum tu ada seorang pak cik, older than my dad bercerita dengan akak-akak tu.
*tak elok dengar perbualan orang. Tapi dah sebelah, kalau aku pekak yela aku tak dengar. Akak tu cakap “tengok otai-otai ni humble. Sedar-sedar dah duduk sebelah kita. Seni melukis dan belajar melukis tu berbeza. Orang tu mungkin belajar melukis tapi belum tentu dia tahu seni melukis tu.” Sama la macam seni memasak. Seni suara. Ramai je orang boleh masak, lagi ramai boleh nyanyi. Tapi seni tu terlalu luas, subjektif dan abstrak. Dan akak tu pesan “Jangan melukis sebab nak cantik. Jangan stress buat art. Buat je lepas tu baru kita letak value dekat hasil tu” Terima Kasih kak kerana sudi berkongsi dengan saya budak baru belajar dan stranger ni. 


Terima Kasih semua orang. Dua-tiga minggu ni banyak sangat yang saya jumpa, yang saya belajar. Dan Terima Kasih Allah. Terima Kasih. Allah SWT kabulkan doa aku. Ya Allah, bersyukur sangat.
Aku akan belajar dan belajar lagi. Dan belajar. Betullah bila kita belajar kenal Allah SWT kita akan kenal diri kita. Banyak lagi saya kena belajar. Siapa kata seni tak boleh bawa kita dekat dengan Allah SWT? Bukankah Allah SWT itu cantik dan suka benda yang cantik. 






Oct 8, 2013

Event: Kaed Fest, UIA

Assalamualaikum. Hai.
Selepas Art For Grabs, 2 hari lepastu kita orang pergi event lain pula.
Sebab ada FIXI dengan Lejen Press. Lagipun UIA tu takdela jauh mana pun dengan tempat kita orang. Hee.
Event: Kaed Fest
Venue: Kaed Gallery, UIA
Date: 1-5 Oktober 2013

Pengalaman best sepanjang di Art for Grabs yang aku takkan lupakan ialah, orang-orang yang kami jumpa sangat peramah dan sporting. They so cool and nice. Hampir semua, takde orang yang sombong. Tak kisah la walaupun mereka seorang penulis hebat ke apa. They so humble.
Kita orang pergi Kaed Fest semata-mata nak beli FIXI dan Lejen Press.

Sampai sana terus pergi booth FIXI, lepas tu aku rasa macam kenal je abang pakai spek yang jaga booth tu. Eh, macam abang yang kat Art For Grabs hari tu je.
Aku kan peramah sikit, aku  pun tegurla.
“Hi bang.” Gaya macam dah lama kenal je.  “Ingat kita orang lagi tak? Yang kat Art For Grabs tu?”
“Eh, korang. Bukan haritu korang dah borong ke?”
“Tak habis lagi kot. Hari tu dia*Mary , sekarang saya pula.”
“Dahsyat korang ni. Korang dari mana?”

Aku dengan pakaian sekolah yang sangat kelabu itu meneruskan perbualan. “SMK Gombak Setia.”
“Maka betullah korang ni form 6”
“Betullah.”
Hahah

Lepas tu kita orang pergi pula booth Lejen Press. Eh, akak ni bukan akak haritu juga ke.
Aku sekali lagi menjadi peramah.
“Hi kak. Ingat kitaorang lagi tak?” Ulang ayat sama dengan panggilan berbeza. Bila tengok akak tu akak loading aku pun terus cakap “Ala, yang kat Art For Grabs haritu.”
“Ahhh, korang. Eh, korang buat apa kat sini?”
“Beli buku laa.”
“Bagusnya.”
Aku memang tak beli pape kat Lejen, sebab kat rumah Lejen dah ada tiga. Button dah ada, ingat nak beli bookmark magnet tapi takde. Sedih. Haritu kat Art for Grabs takde, kat sini pun takde.
Sebelum memborong kami pun jejalan la dulu, sebelah booth Lejen, booth Jemari Seni. Kat situ semua buku Hlovate ada. Tah bila la aku nak complete-kan buku Hlovate yang takde tu. Baca dah. Macam mana nak mengaku peminat tegar Hlovate tapi koleksi dia tak cukup. Ishhh.

Sebelum kembali kat FIXI, sempat aku singgah kat booth yang jual button islamik comel ni. Aku ada beli satu button comel ni. Tulis HENSHIN dalam bahasa jepun, akak tu kata berubah. Yela kot. Hehe.
HENSHIN!
 Kat FIXI, aku berjaya mendapatkan 3 buah buku. SAMAR, Dayang Noor. KL NOIR. Dan Kombo: Tabu+Kougar, Shaz Johar. Beli guna Baucar Buku 1 Malaysia. Chopp! Heheh BB1M aku dah habis dah bulan Mei haritu. Ini BB1M adik comel aku Aqilah Mohd. Aqilah beli buku sem 2 aku guna BB1M, so aku guna BB1M beli buku FIXI. Comel tak kita orang . LOL.

 Terima Kasih Aqilah comel. Boleh pula masa kat situ, buka cerita dengan abang tu pasal buku. Terbaiklah abang tu layan kitaorang. FIXI ni satu je aku tak baca, cerita hantu. Itu aku slow sikit. Aku taknak otak aku yang suci ni dicemari dengan cerita hantu yang penuh dengan imaginasi. Lepas tu dia tangkap gambar kita orang. Kita orang pun macam jakun, seronok semacam . “Upload kat insta tau” Tak malu betul.





Comel kan



 Kat luar kami jejalan. Kaed Gallery ni sangat lawa. Nama pun Kulliyah of Architecture Environmental kan. 

Aku jumpa booth Buku Jalanan. Booth zine. Semua macam loading macam mana la budak Gombak Setia boleh lepas sampai Kaed Fest ni. Alah, kita orang kat sekolah je skema. Twitter, FB ni kita orang pegang kot. *pebenda aku ni.

Lepas kita orang jejak kaki kat situ. Ramai pula pengikut. Berbondong pelajar gombak setia pergi sana. *Bangga jap sebab aku mula trend baca FIXI ,Lejen ni. LOL




Aku beli zine Bidadari Patah Sayap by Niya Adriane. Aku tak tahu lah kenapa aku minat sangat dengan zine. Mungkin sebab aku nak belajar. Aku ada la simpan cecita nak tulis zine. Kalau jadi, korang beli tau. Haha. Dan kebetulan writer ada kat situ, aku mintak la otograf. Sebab haritu menyesal tak sudah, bukan senang nak jumpa lejenlejen ni. Haha.
Dan dia tulis “Asmi Asmidar, Terbang tinggi-tinggi. Janganlupa pulang lagi. Tuhan rahmati kamu. Terima Kasih cinta.”

Awwwww. Sangat deep. Memang cheq nak terbang tinggi-tinggi. Dan kali ni rasa macam sayap dah kuat walau terbang seorang diri. Okay bye. Terima Kasihla abang kakak semua yang sudi layan kita orang. Lepastu follow balik kat twitter pula tu terima kasih la. 




Oct 7, 2013

Event : Art For Grabs

Peace be upon you.
Hi.
Rasanya dah lama juga aku tak update gaya-gaya joyah ni.
sebab sebenarnya takde apa pun nak cerita. Kalau ada pun bentuk puisi perasaan yang perasan.
Life been kind. Study been good. Everything else just fine.
Sekarang ni joyah nak bercerita yaa.

Sejak dua tiga menjak berjinak dengan dunia underground ni macam-macam benda aku explore.
termasuklah event semua. Ada gak la rasa macam budak baru belajar nak lihat dunia, selama ni jadi anak dara pingitan je duduk rumah. uhuksss. haha.

Kalau ikut sejarah hidup, inilah pertama kali aku join event ala-ala underground ni.
Serius. Cakapla aku ni macam katak bawah tempurung ke apa. Tapi hakikatnya gitu.
Umur dah 19 tahun baru nak tengok dunia. Belum dunia lagi, ini baru Kuala Lumpur. Jadi stranger dekat bandar sendiri.

Event: Art For Grabs.
Venue: Annexe Gallery, Central Market.
Date: 28 September 2013


Jadinya inilah muka budak yang baru kali kedua jejak kaki kat Pasar Seni. Buat malu je, agak-agaknya pelancong lagi tahu pasal Kuala Lumpur.

Aku hampir tak mengaku Kuala Lumpur ini sebahagian dari aku. Sebenarnya..........bila cerita dengan Ibu.
Ibu pun buka sejarah.
Me:Ibu, best pergi sana.
Ibu: Memangla best.
Me:Akak rasa maccam nak lepak kat sana hari-hari.
Ibu: Alah, setakat CM, Daya Bumi tu Ibu dengan Ayah punya tempat dulu. Kedai buka pukul berapa semua Ibu hafal.
Me: betul lah bu, nanti akak nak pergi sana. Lepak sana. Tak payah bawa duit. Nak lepak je.
Ibu: Siapa kata pergi sana kena bawa duit. Duduk lepak, cari inspirasi.
Me: Jom Ibu nanti kita pergi sana jejalan.

Sebenarnya Kuala Lumpur ni sebahagian dari aku. Perak tu lagi sebahagian.
Cehhhh.

Sampai sana jadi jakun jap. Tapi apa-apa makan dulu. Inilah geng yang turut sama, menjadi pelancong di bandar raya Kuala Lumpur buat julung kali ini HAHA.
Dan ini adalah salah satu sebab kenapa aku eksaited sangat nak pergi Art For Grabs. Because of her. Kenal tak? She is Azreen Chan. Doodler, blogger. Dan salah seorang sumber inspirasi yang banyakkkkkk memberi inspirasi dekat aku. Through her arts and words. She inspire me a lot. I'm so excited. Bila dapat jumpa dia tiba-tiba jadi speechless. She's so nice, sweet and adorable. Ughh. rasa nak jerit kot kat situ. Finally, dapat jumpa face to face. Hari-hari duk baca blog dia, *I'm not stalker. Finally. Yela, kalau korang minat retis segala benda kpop semua. Aku minat benda lain. Perasaan dia macam peminat Running Man dapat jumpa ahli Running Man. ala-ala la.

I adore her so much. Kalau sebab Hlovate, Tuhan buka pintu hati aku untuk mendekati Dia. Kerana inspirasi dari Azreen Chan, aku start doodle balik, start baca buku english secara serious, dan sebenarnya buatkan aku cari balik sebenarnya apa yang aku nak jadi dan siapa aku sebenarnya. I find a part of me because of her inspiration. I've found what I've been searching for a long time through her art and words. I can't thank her enough for all that.
Dan sebenarnya sebab baca blog dia hari-hari lah aku dapat improve english aku. hue hue. *ini macam bunyi nak bangga pasal result MUET je. pidahhhhh. 


This is her artwork.

Dan ada satu booth nama Four Letr Word. Booth sebenarnya untuk orang yang berminat nak sewa atau beli buku second hand. Interesting kannn. Dan yang menarik dia bagi bookmark bentuk love free. Dan dia ajar kitaorang macam mana nak buat. She so nice. Really nice. Sabar je ajar step by step.

And she also put a lot of card written with a good quotes. It's like a name card. That's so nice. And it's for free. We just take it. And this is what I took.
"Knowledge can change life, and it change the way we think and our wisdom which will influence and change our life."
Dan tempat ni sangat-sangat best. Tempat dia kecil je. Tapi dua-tiga kali pusing pun tak habis jelajah semua kedai. Sangat kool dan penuh dengan seni.

Ada juga kedai zine, jual buku puisi, novel. Semua underground. Dan itu sangat koooolllllllllll.


Dan ini juga salah satu sebab utama kenapa aku semangat nak pergi sana. Ini. buku ini. Puisi Tepi Jalan by Fynn Jamal. Boleh pula Zurina cakap "Siapa Fynn Jamal?" Tapi cheq faham Zurina kenal Aisya Sofea dengan Siti Rosmizah je. LOL .

Dan nak tahu tak yang jaga booth tu Riduan Abdullah, Penulis Tjinta. Tunggu next Art For Grabs. Aku tuju Tjinta tu dulu. Dan sepanjag event tu ramai sangat orang yang sangat kool. writer, illustrator, photographer. Aloy Paradoks, Lucius Maximus pun ada. Mary sempat la tangkap gambar dengan Lucius Maximus sebab dia beli buku Maaf Aku Bukan Lagi Leon Trotsky Kamu Semua. Mary sangat memborong okay. Buku Fixi, Dubook. Jeles gila. 


Ini apa yang aku grab kat sana.
Zine SENORITA dan #Rabak
Kat booth zine collector dapat sticker dan bookmark KLAUSA free.

Yes... Ini apa saya beli dekat booth Azreen Chan. Tapi kan eksaited sangat sampai lupa minta otograf dia. Menyesal tak sudah harap jumpa lagi.


ini dinding yang telah diubah suai. Quotes sendiri yang tulisan buruk semua letak tepi. HAHA.

I also bought a postcard from Le' Gentleman. Beli kad comel dari seorang Illustrator ni. dan button badge Liar&Angkuh from Dubook.

Dan aku sangat sangat gembira sebab dapat pergi sana.
Seronok sangattt sangaatttt.

Aku rasa aku jumpa apa yang aku cari selama ni.
Aku dapat rasa apa sebenarnya makna menjadi diri sendiri.
Aku betul-betul rasa aku dah jumpa sebahagian jiwa aku yang hilang.
Ini sebenarnya jiwa aku.
Ini sebenarnya minat aku.
Dan Terima Kasih Tuhan untuk semua ini.

Dan akhirnya aku berjaya keluar dari kepompong yang aku bina dari ketidakyakinan diri dan tak kenal diri sendiri.

*Maaf percampuran kod terlalu banyak teehee.