Short Stories 1 : NO V-DAY


“Hai makwe"
“Er, hello pak cik "
“Ha ha . Mak cik , hari ni 14 Februari "
“So ?”
“Hari Kekasih . V-day ? "
“Oh okay then …what’s wrong?”
“It’s wrong . "
“I tahu . Benda kalau dah dibiasakan , boleh jadi budaya . Kalau budaya baik takpela juga . Ini budaya ntahpape . Dengan pengaruh media nowadays , mem-bim-bang-kan” geleng kepala.


“Hahaha. Apa gaya dah macam nak tulis karangan ni ‘membimbangkan’ ha? "
“Tapi betul kan . "
“Yes kalau tak diatasi .Rosak la bangsa "
“Kata orang dia pun lebih kurang . Karangan Bahasa Melayu level SPM punya jargon .haha”
“Bolehla takde la karat sangat kan ? haha. Okay about V-day ni , kesian tengok budak-budak sekarang , orang sambut dorang sambut padahal dorang tak tahu apa-apa pun sejarah pasal V-day tu”


Angguk-angguk “Couldn’t agree more. Inilah masalah sekarang , orang buat kita nak buat . Rasa benda tu best nak try, rasa benda tu ‘kool’ nak ikut . Benda salah betul pun dah tak boleh beza . Sebab semua orang buat benda yang sama je . Semua dah buat benda tu macam biasa . Dah jadi budaya”
“Haih , warisan budaya dan bangsa . Kalau sesuatu dibiasakan dan diterima ia akan menjadi budaya kemudian akan diwariskan dalam sesuatu bangsa . Budaya membaca , budaya sayangi alam sekitar I boleh terima tapi kalau budaya orang Kristian , Rasulullah pun larang umatnya ikut . Astaghfirullah alazim”
“Nauzubillahi min zalik . Scary much . Dorang ingat benda ni untuk meraikan kekasih la , meraikan kasih sayang dan cintalah . Bila orang kristian buat baru nak berkasih-sayang padahal Rasulullah SAW memang dah ajar umatnya menyayangi sesama makhluk. Tak kira masa tak kira tempat . “
“ Nothing but the obvious. Bila keluar fatwa yang V-day ni haram , ada la pula nanti yang kata Islam ni zalim dan tak menggalakkan kasih sayang . "

“ Pemikiran yang macam nil ah yang kita kena reset . Syaitan memang sentiasa akan cuba menyesatkan . Sebenarnya kita boleh je nak bagi bunga kat isteri , nak bagi hadiah kat suamii bila-bila tak payah tunggu 14 Februari pun boleh bagi”
“I rasa kalau dorang tahu yang Valentine day tu sebenarnya sambutan orang Kristian dorang takkan sewenangnya sambut hari tu . Sebenarnya orang Kristian sambut Valentine day , sempena paderi mereka St.Valentine yang dibunuh secara kejam 14 Februari Zaman Empayar Rom dulu .”

“Wait , then kenapa pula dorang nak sambut hari berkasih-sayang pada hari paderi dorang dibunuh . Apa chemistry antara bunuh –kejam-kasih sayang ?”
“Ala ,zaman tu tentera mana boleh kahwin . Si St.Valentine ni pula kata tentera kalau kahwin lagi kuat la apa la . Raja dia marah kena bunuh la . Lepas tu semua sambut hari Valentine konon nak memperingati hari kematiannya la tu “
“Cehhh , macam tu rupanya . “
“macam tu la . dan tarikh 14 Februari tu gereja yang tetapkan sambutannya . So , perluke kita sambut semua ni ?”
“Sure NOT”
“Baik kita sambut hari kesyahidan perjuang-pejuang Islam dengan baca Yassin sedekahkan Al-Fatihah . Insha Allah berkat .kan kan mak cik”
“ Betul, betul ! “
“Mak cik, kalau tak hari Valetine pun saya sayang awak hari-hari tahu ?”
“I love Allah SWT more :P “
-Asmi Asmidar :)-

Comments

Popular Posts