Mar 28, 2012

Nak yg TERBAIK ,Berusaha jadi yg TERBAIK.

Assalamualaikum wrt . Segala puji hanya bagi ALLAH swt yg menciptakan langit dan bumi serta selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah SAW .
(intro yg agak menyerupai Pascaspm.com . okay saya tak copycat , cuma mengambil inspirasi di mana jika kita buat sesuatu yg baik dan jika ada orang yg ikut selagi dia buat selagi itu kita dapat pahala . awak dapat pahala, saya dapat pahala . That's what we called 'Sharing is Caring' betul? )

Dengan ini saya nak nangis sebab terlampau syiok tengok video Anwar Hadi sampai--------- your mobile internet passes for weekly already used 80% ..............okay fine .
 Jadi setelah sekian lama ....nampaknya Ini Anwar Hadi kembali bertakhta di blog ni . TAHNIAH ! You are super cool dude , oh stop there not cool and awesome as Nabi Muhammad SAW . You just awesome , awesome la antara-antara manusia(lelaki) yg wujud dan hidup kat zaman ni yg saya kenal selain AYAH saya :) heheh.. Okay saya tak kenal Anwar Hadi ,kenal dalam video je hikhik :DD
* I just saw one comment on his video 'Khas Buat Mak' and one comment make me like ehemehemm yg berbunyi sedikit sebanyak begini ' I might be young , but I'm sure you gonna be a good husband' ...dan saya sangat-sangat la bersyukur ke hadrat Ilahi kalau saya dijodohkan dengan lelaki seperti INI . huhuhuhu.
"Ya Allah Ya Tuhanku , Kau temukanlah dan jodohkanlah aku dengan seorang yg akan menjadi pemimpin aku dan keluarga ku di dunia ni sehingga ke akhirat. AMIN" dan jangan lupa kalau kita nak yg terbaik kita juga mesti berusaha jadi yg terbaik dan berdoa untuk diri sendiri juga ..Jadikan iktibar syaitan yg ingkar tidak mahu sujud pd Nabi Adam ..ingat Syaitan dulu adalah makhluk yg paling kabul doanya ,tapi dia lupa mendoakan dirinya sendiri dan menyebabkan dia menjadi musuh yg nyata bagi umat manusia.

okay straight to the point...
Dulu masa aku kerja kat CC sekolah dulu aku rajin la tengok video Anwar Hadi ,memang tak lepas la satu pun video baru.... nowadays dah jarang , tapi sekali aku catch up balik semua aku tengok . satu jam rasanya tak cukup....banyak manfaat tengok video Anwar Hadi ni sebenarnya ..dia bagi pendapat tentang sesuatu dan dia kongsi kan...dia kongsikan pula dalam cara yg menarik, dan tak bosan untuk ditonton .... tambahan lagi dia muka ala-ala lelaki melayu terakhir.hahah.. aku tak kisah la siapa pun dia , apa yg penting bagi aku idea yg dia nak sampaikan , mcm blogger lain juga , dulu bila blogwalking macam eye opening , minda lebih terbuka , kita lebih terbuka menerima pendapat orang lain , lebih terbuka juga nak kongsi kan tentang sesuatu perkara .dulu lah waktu aku rajin......Aku pun  tak terkecuali antara orang yg suka berkongsi dan meluahkan pendapat , kat sekolah ke , dengan komuniti ke , laman sosial ..tapi kena ingat bila kita berkongsi ada garis panduan yg kita perlu ikut ....dan orang  pun perlu terbuka menerima pendapat kita . sebab cara pemikiran kita tak sama . Akal manusia ni terbatas , dan bila kita buat sesuatu kita mahu orang baca ,dengar dan lihat kita perlu 'buka' akal logik mereka .sebab manusia mudah menerima benda yg logik ...betul tak?

macam video Anwar Hadi yg latest ni . aku setuju tapi idea atau sesuatu yg kita terima perlulah bertapis ...bertapis kita tak boleh juga nak terima semua idea orang secara membuta dan tuli . jangan jadi orang bodoh. Manusia dijadikan oleh ALLAH swt sebagai sebaik-baik ciptaan hanya kerana kita dikurniakan akal . Jadi manfaatkan lah sebaiknya .... 
*komen saya secara jujur tentang video #24 High Case ni . memang tak dapat dinafikan betapa kejamnya manusia yg berhati binatang melakukan sesuatu yg keji itu terhadap kanak-kanak yg tidak berdosa ..memang agak susah bila kita pertikaikan  tentang keadilan . memang manusia tidak adil. Hanya Allah swt sahaja yg Maha Adil . terlepas kat dunia , takkan pernah terlepas di akhirat . Azab Allah swt itu sangat pedih ...Bila Allah ambil sesuatu dari kita dia akan gantikan kita dengan yang lebih baik .Allah sentiasa bersama orang yg sabar dan .....rencana Allah sentiasa indah .kita yg perlu khilaf diri kita sendiri ...tapi cakap memang mudah ,tapi berat  bahu yg memikul kita tak tahu ...cuba berlaku kat kita , nauzubillah jangan lah . minta dijauhkan .orang yang menghadapinya adalah orang yg terpilih . kalau kita tahu nikmatnya Subhanallah ......bersabar dan bertabahlah janji Allah swt itu pasti .but aku ingat apa ASP Foo cakap : The world is a dangerous place ,not because of those who do evil,but because of the people who don't do anything about it.-Albert Einstein

Okaylah .kali ni itu jelah ulasan aku . aku pernah cakap kat Syzamir: Satu hari nanti aku nak jadi pendakwah yg berjaya .Insya-allah .aku hanya mahu merancang , tapi Tuhan juga yg menentukan . Yang baik datang dari Allah swt, yg buruk datang dari diri saya sendiri . May peace be upon you :)

Mar 25, 2012

xkenalmakexchenta Will Stay Porebah ...

Assalamualaikum ...

 itu nganga besarbesar memang minta lalat masuk mulut lah kan ... Tudung Bawal trend now is back . so cool you olss . pakai bawal always evergreen . Saya pun tidak terketinggalan mula ber'bawal' kembali :D

Memandangkan sejak dua menjak kebelakangan aku dah jarang menaip ni , blog dah semakin kurang readers . Tak tahu la semua dah bizi kot . silent readers ke , loyal readers semua macam dah larik . tsktskk sedih . 

Saya nak tukar nama blog .tapi tak boleh dan ia nampak menyusahkan.. nak google pun dah hilang ..gamaknya lagilah susah orang nak cari ... nama ni digunakan sejak 2010 .. I know I'm growing up ,environment influenced me a lot so tetibe feeling nak tukar nama blog ...dan tetibe tukar balik . biar la nama xkenalmakexchenta tu walaupun nampak remp-it . tapi maksudnya sangat mendalam dan sesuatu .. after i through a lot , takkan la nak buang dan tukar macam tu je kan ..biarlah orang kenal mida selamanya sebagai pemilik nama blog yg 'comel' ni . 

I'm try to be Le Super Mida ,but I still being the same old me . xkenalmakexchenta . kbai.

I AM SUPERMIDA WITH NO SUPER POWER ....

Assalamualaikum wrt .
 Situasi ketika menaip ; Dalam keadaan mengantuk dan dahi berkerut sebab tak dapat nak print borang UPU . chiiiziiiiiwedgeezzz betul.

I am SUPERMIDA ... Superwoman with no super power other than stronger heart and unique features . : gifted by ALLAH SWT

Yes . Memang saya tak tahu la kenapa saya suka sangat tengok tee yg ada lambang adiwira ni ... nampak macam cool je bila pakai dan bertambah cool bila orang yg pakainya adalah saya . HA HA HA . 

Saya bukan super woman yang bertulang batu , berurat dawai besi atau berkulit emas . Saya hanya manusia biasa diperbuat daripada tanah dan meminjam tulang rusuk kiri siapa tah dan saya rasa macam nak pinjam tak nak pulangkan . HE HE HE .

Saya juga tiada dikurniakan otak Albert Einstein yang dapat menyelesaikan teori algebra sehingga penuh kertas kajang atau otak Pak Cik Newton sehingga dapat menyelesaikan segala hukum fizik dengan cemerlang .Saya hanya mempunyai akal yg mampu menjadikan saya manusia iaitu sebaik-baik ciptaan ALLAH SWT . :) :) :)

Bahkan tidak pula saya mempunyai kuasa seperti adiwira buatan manusia seperti SUPERMAN yang boleh terbang mencecah awan , kereta BATMAN yang canggih dan stail ,CATWOMAN yg boleh bertukar jadi kucing atau SPIDERMAN yg boleh memancarkan sarang labah-labah . Saya hanya mempunyai dua kaki , dua tangan , satu mulut , dua telinga , satu hidung , dua mata yg mempunyai limit bekerja . dan tidak lupa otak yg sangat berimiganisi tinggi . HO HO HO . 

Dan sehingga itu , saya bukanlah seorang pencinta yang baik tapi sentiasa berusaha untuk menjadi yg terbaik . kbai xx.

Mar 18, 2012

Satu Malam Langit Berbintang .

Assalamualaikum wrt . "lama tak nampak mana menghilang" . Sebenarnya tak menghilang mana pun ...cuma agak kesibukan juga la ... sekarang zaman berkerjaya 'sementara' .... zaman jadi student sepenuh masa lain ... okay aku sangat desperate nak jadi student . tanpa sedar , wei result SPM keluar Rabu ni 21 MAC . Rabu ni ! setelah tiga bulan , lagi 3 hari nak tunggu buat aku rasa nak gantung diri kat pokok taugeh . seriously ....Doakan aku yeeayyyy . Doakan keputusan aku baik , aku punya matlamat nak sambung belajar sangat-sangat .kalau aku dapat memang aku tak lepaskan peluang . Semoga segala dipermudahkan dan berjalan lancar .

Aku baru balik dari Pulau Langkawi ! jyeahh . itu motif utama aku menaip hari ni .. dengan gagah dan perkasa pergi cc waktu lunch dengan perut hanya beralaskan Captain Munch . hahah .

Pulau Langkawi .....apa ada kat sana .. ada macam-macam ... ada yg manis , pahit, sakit , kelakar , melegakan .... semua ada . Tapi seronok sebenarnya walaupun tak berapa nak seronok dasarnya ~
okay .aku malas lah nak tulis semua satu-persatu aku buat apa. pergi tandas ,makan , berak pukul berapa . aku tulis benda yg aku rasa perlu je lah yee . sebab kemalasan aku bertambah sejak dah sangat jarang menaip ni . dari blogger tegar dah jadi blogger tak berapa nak tegar plus pemalas ++ dengan ayat yg tunggang langgang mcm lori tomato terbalik .

Masa kat Pantai Chenang memang aku ingat nak tangkap gambar je .wei sumpah lawa gila pantai dia . Subhanallah . pasir putih tak sakit kaki pijak macam kat PD banyak batu je --" tetapi tetap kejadian Allah kan Subhanallah ..dengan main siput nya lagi . serius excited macam budak kecik tak pernah pergi pantai .
Tapi sayangnya pandangan yg indah dicemari dengan ....ramainya manusia yg berbikini dan bottom . perghhh dosa mata kering je . nasib baik ni free country . kat akhirat nanti kau jawab lah.

 
Ini yg berbasah kuyup ni rumah sebelah ni . leader ; Cikgu Shafezah . dengan senang hati dan gembiranya mereka berendam . best gila aku tengok . aku tengok jela . aku sebagai ketua kat rumah sebelah dah pakay dah malas nak mandi . heee .
mereka : Akak mandi tak .
Aku: dengan ini akak menyatakan akak sangatlah tak suka mandi laut . harap maklum so akak tak mandi . akak nak tangkap gambar dan main pasir je .
Mereka : kitorang pun tak nak mandi lah .
Dengan selamat dan gembiranya balik tanpa seorang pun kroni dalam rumah aku basah sebab mandi laut HEHEH .
Malam Kebudayaan ; nothing to say .kali ni terselamat dari persembahan memalukan . haha
Betapa awet mudanya aku .. macam budak sekolah kan kan ? HAHA banyak lagi sebenarnya gambar tapi takkan la aku nak sumbat semua bagi penuh blog ni .
Akhirnya naik cable car kali kedua . walaupun sebenarnya aku tak berapa berani je tapi aku takde lah gayat . rugi lah kalau tak naik kan . Gambar aku banyak dengan Hidayah ? tak dinafikan , sebab Hidayah je yg berkepit dengan aku . aku tangkap gambar dia , dia tangkap gambar aku . itu namanya give and take . kan kan . 
Bila cakap pasal Hidayah teringat Hidayati . dorang ni satu rumah , satu bilik dan satu katil dengan aku . dua-dua junior ...dan betapa kesiannya aku yg tua ni bila kena himpit .... okay rahsia bilik tidur tak boleh cerita kat orang HAHA .. itu belum datang si Hayati dalam bas memeluk aku dengan erat . katanya; macam peluk mak dia . okay itu kelakar okay .... sebab aku tidur dengan bantal peluk dah cukup . lepas tu aku jadi bantal peluk . haa memang aku sangat comel lah kan .

Jejaka hensem..sila bagi laluan . hahah . selalu lah mengingatkan diri 'junior lah wei ' ...ini nak cerita cerita kartun kat korang ni . 
Satu malam yg penuh bintang menghiasi dada langit ...aku duduk di atas kerusi dikelilingi oleh mereka ....dengan yakin dan pasti melihat 'lelaki' itu berjalan untuk mengayat awek kedah ...datang pula aku sebagai kakak  yang sangat peyayang dan memahami .... nak bagi sokongan la konon ni . 
dengan muka dan gaya yakin macam orang nak berdebat . 
tangan mula bertepuk dan mulut menyebut AjizAjijAjiz ..
tiba-tiba.....lelaki itu berpusing dan berpaling ke arah aku 360 darjah ..
"Siapa bagi tahu akak"
Aku dengan muka yg tak bersalah "tahu apa?"
Mereka dibelakang sudah mula mengajukan soalan"Mana akak tahu?"
Aku masih lagi keliru bertambah lagi kerutan dimuka . "Tahu apa?"
dan terserlah kesengalan aku ...
"Ajiz tu nama bapak dia la kak" 
"haaaa...laaa yekeee mana akak tahu .akak dengan korang panggil 'JizJizz' akak ingat nama dia Ajiz la..habis nama dia siapa ?"
"MILI"
"ouhhh . MIli sorry akak tak tahu "
Amili dengan muka selamber "takpetakpe"
Fauzi dengan muka hensem "panggil je kak dia suka" 
dan terhamburlah ketawa sampai masuk dalam bilik tengah malam tu bersama junior aku .HAHAHA
Izzat !!! yaa Izzat curang kuang ajak !hahah tak lah wei yang kanan tu awek dia dan ini membuktikan semua fitnah dan gossip bohong belaka. Saya dan Izzat memang takde apa-apa selain hubungan kakak dan ADIK !
Ini lah kroni saya ni . HAHA makan maggi pukul 2 pagi . kena himpit masa tidur ... lagi diserikan dengan 3Lampi dan aku yg sengal ni sebagai kaka paling tua memang kental habis la wa cakap lu :DD
My crying shoulder and My loudest laugh . lovelove .
dan berakhirlah scene bajet Tonic 3D  aku ..dengan pening kepala atas ferry dan balik tidur dalam bas . sampai KL coklat Daim satu hilang ! weih siapa curi ? kurang ajaq la .kalau aku mati kempunan makan Daim siap la .....


Kalau saya ada kuasa superhero, saya nak kuasa yg boleh selamatkan persahabatan dan silaturahim yg goyah atau putus-SuperMida :)
Memories live forever in our heart .


*you are already exceed lunch time . balik tempat kerja sekarang . kbai . HAHA