'Panduan Untuk Membuat Blog Kepada Adik-adik :) '

Assalamualaikum ~ Hai ...Adikadik kakakabang makcikpakcik ayahibu kawankawan yg baca blog saya ;)Wah suka ada orang baca blog kita ~ yeahh Terima Kasih yaa ;)

Lately ramai yang tanya Mida cara nak buat blog semua . Lagilagi adik-adik yg baru belajar tu . Bukan lately je sebenarnya dari dulu :D Orang mintak tolong kalau Mida boleh tolong Mida tolong .Kalau orang tanya kalau Mida boleh jawab Mida jawab . Bab ilmu memang Mida tak kedekut langsung okay nak kongsi :) Tapi kan ...hee orang lain selalu ada tuto kan ? Tapi Mida bukan tak nak buat tapi agak malas ~~ hehexD Mida masih lagi belajar ,so nak buat tuto ...em ..fikir banyak kali jugak lah kan ;)
Okay .. untuk adik-adik yg baru baru nak belajar tu . Kena tahu basic laa. Kalau nak tahu Mida dulu noob gila bab blog ni , langsung takde siapa ajar . serius . Tapi Mida ada satu guru yg paling baik . Pak Cik Google . oh dia banyak tolong Mida okay ^^ 


Pertama , kena tahu apa tu template . Mesti tahu jenis template yg di guna. Macam template kat blog Mida ni Simple Template . Seriously Mida tak reti pakai template yg lawa-lawa kat blog orang lain tu ..Sebab Mida punya semua cara manual . delete code , letak code ~


Kedua , kena tahu apa guna >Page Elements . Itu tempat susun gadjet kat sidebar,tempat letak header :) . >Edit HTML , tempat edit codecode yg pelikpelik ~ >Template Designer pulak tempat nak tukar warnawarna dan bagi Simple Template tempat tukar background :) 


Ketiga , dekat Edit HTML ni kena pandai letak code ambil code dan cari code .Apa-apa pun pastikan Backup/Restore Template atau sebelum nak Save Template kena Preview dulu .kadangkadang code yg kita guna tak kena dengan blog kita .


Keempat , kena faham istilah pelik dlm blog ni . okay contoh Entri (tempat kita menulis karangan), Sidebar (tempat kita letak gadjet) , yg kotak ada background tu namanya Blockquote . lagi ~ *dah tak boleh fikir .Tapi Mida rasa kalau mula-mula belajar mmg banyak istilah yg kita tak tahu .


So , Mida tak tahu lagi nak terangkan macam mana .Takut nanti ada yg tambah pening . tapi benda paling penting kena faham istilah yg digunakan . So ini ada beberapa blog tutorial . Dengan cara ni je mida boleh tolong korang . Dan kalau ikut tutorial ikut satu-satu okay .Jangan tinggal satu step pun :) Amalina , Lyssa Faizureen , HafizahPija , Myra-Aida  , Little Prince  ,Wan Hazel  .. Kebanyakkannya Mida belajar kat blogblog ni lah :) Then kalau tak jadi Mida try google cari apa yg Mida nak contoh ' Cara nak buat hover melengkung' . (macam yg kat gambar Mida tu ) Banyak lagi blog tuto korang akan jumpa . rajinrajin kanlah diri okay ;) Sikit-sikit , slowslow lama-lama pandai ;) Betul tak tipu :) 
Ini pulak tempat cari background . Dolliecrave , Cherrybam  , Screamcute . Ataupun Google Image je . tulis lah gambar atau design mcm mana korang nak .mesti banyak tapi kena pandai pilih lah okay ;)okay chopp! lupa nak cakap yg tu cuma untk background bagi simple template .kalau classic search google 'free blog background' . contoh . The Cutest Blog, Hot bliggityblog, dottydot ,yg ni paste dekat add gadjet dekat design :) kat page elements . Okay kalau denim pulak .korang kena search tuto cara tukar background denimtemplate okay :)


Mida selalu ingat orang kata : Jangan kedekut untuk berkongsi , apatah lagi benda baik . Selagi org tu mengamalkannya selagi tu kita mendapat pahala . Dan kalau kita pandai jangan sesekali kita takut nak ajar org sbb takut nanti org tu lagi pandai dari kita .Jangan sesekali ! Semua rezeki masingmasing . Keberkatannya lebih baik tahu ^^


Jadi , Semoga Berjaya dan Selamat Mencuba . pesanan penaja :Jangan Malas okay ^^



Comments

ila said…
nice info,

untuk adik2?? ye la cuti skola nie ramai yg buad blog kann
MIDA MIDOT said…
@ila
yeahh tulah sebb banyak yg tanya adik-adik bawah umur heheh
Terima ksih share kak mida ^^
This comment has been removed by the author.
Nur Afini Hilal said…
Nak tanya macam mana nak jadikan layout tumblr dari dolliecrave sebagai templete blog ? Kena convert dulu ka macam mana?

Popular Posts