BANGGA JADI ANAK MALAYSIA #TanahTumpahnyaDarahku BUKAN HANYA KERANA BOLA~

Malam ni dengan rasminya saya melantik diri saya menjadi Hakim ataupun Pengulas bola sepak yang tidak bertauliah secara suka hati . 


Yaaa . minit ke lapan belas . Syahrul Azwari,18 jersi 18 . dengan tindakan yg pantas . dan GOLLL! . tiba-tiba Syahrul Azwari nampak sangat charming dan ohsem .haha
Asakan demi asakan peluang demi peluang . Izzaq faris dan Badrol Bakhtiar dapat kad 'kuning'  . .
Khairul Fahmi Che Mat terus menunjukkan prestasi yg membanggakan . .
Tiba-tiba Ong Kim Swee . . kena keluar dari bahagian teknikal .ngehhh ~ time ni semua orang benggang . 
Dan wisel penamat ditiupkan .Malaysia menang 1-0 .
Tahniah skuad Harimau Muda . 
Juara teamA Sukan Sea .teruskan yaa :) we goall for GOLD MEDAL!


Lepas tu , kemudian mulalah masing-masing pun update status kat twitter , kat Facebook bangga jadi anak Malaysia (aku kat twitter je kat FB awal-awal dah cakap apa-apa jadi aku tetap bangga jadi anak Malaysia)
Dan seterusnya mulalah trend hashtags kat twitter . Congrats Malaysia dan #TanahTumpahnyaDarahku jadi worldwide trend .masa tu semua nak bangga .
#TanahTumpahnyaDarahku Malaysia .tempat  lahir mak ayah . nenek , moyang aku lahir dan mati kat sini .
Perlu ke Malaysia kena menang BOLA dulu baru nak sedar. ? 
Biasalah rakyat Malaysia bukan semua dilahirkan dan dididik untuk ada rasa cinta pada negara . 
Yaa.ia perlu didikan dan disemai . kalau tak kita mudah kita mudah LUPA .


Sebab itu soalan sejarah SPM 2011 kertas 2 semua soalan KBKK . Nak membuktikan bahawa pelajar kat Malaysia ada tak lagi rasa cinta dekat negara sendiri . contoh soalan :'Sebagai rakyat yg cintakan negara , apakah persiapan anda untuk meghadapi penjajahan pada masa hadapan '
Maklumlah , 'Hujan emas di negeri orang , hujan batu di negara sendiri'.
Ramai sebenarnya rakyat Malaysia dan golongan belia yg tidak menghargai kemerdekaan dan perjuangan pejuang terdahulu untuk mendapatkan kemerdekaan dan kebebasan untuk kita .
Mereka berjuang untuk siapa .? untuk mereka .? tak sempat pun nak pergi Pavi semua .
Untuk KITA
Dulu masa sebelum merdeka ada peristiwa seorang anak berkata pada semua yg ada di Kelab Sulaiman dulu ' Wahai ibu bapa kami , perjuangkanlah kemerdekaan untuk kami 'sejarah form 3 .(aku ingat lagi tapi lupalupa sikit)
Itulah pentingnya SEJARAH kerana , orang yg melupai sejarah akan mengulangi sejarah.


Jadi kesimpulannya , ini entri kedua hari ni dan sebenarnya aku malas nak sentuh isu sensitip ni tapi disebabkan ia sensitip aku sentuhlah juga . jadi . . .konklusinya Bersyukurla kerana anda dilahirkan sebagai Anak Malaysia . Terima Kasih Allah . I love ALLAH. 


dan satu lagiii , sebelum publish post . Pemain Harimau Muda malam ni charming sangat . Syahrul Azwari ,Irfan Fazail , Fazli Shas , Nazmi Faiz , Badrool Bakhtiar , KFCM , Fakri Saarani , Mahali Jasuli , Muslim dan semualah . mereka semua B23 yaa .(ouh saya alert tentang itu) dan ramai antaranya masih SINGLE .(sangat alert). ada yg nak kenal dgn saya tak .? HAHA
Hai !Nazmi Faiz Mansor tahniah! ketika kami batch 94's menduduki SPM .membawa harapan ibubapa . Awak main bola bawa harapan negara . Cool sangat ! 


untill then , dari sudut pandang dan luahan remaja berumur 17tahun :)

Comments

Fitrihadi said…
hohoho malaysia boleh!

eh eh ni tengok bola sebab semangat ke atau sebab pemain dia charming?? hahaha...
MIDA MIDOT said…
@Fitrihadi sebab semngat la .pemain dia charming penyebab kedua heheh :DDD

Popular Posts