Jun 8, 2015

Video _aksi_terlampau_.3gp

Here few things I did that I would like to share with you guys. This is degree life as psychology student ahaa.









Ini video-video perasan seorang Mida. Suprising to see how much I grown up as teen blogger to young adult? ahaa. Yaa. Lihat la seorang Mida semakin gemuk dan cantik. Huarghhh. Dan ini semua video sepanjang sem 2 ni ! Untuk melihat lebih lagi bagaimana saya menjadikan diri sendiri sebagai bahan jenaka boleh ke channel youtube saya. click subscribe. *retis*

Quick Update

Sebab rindu sangat nak menulis.
entri terakhir bertarikh 16 Jan. Rindu tak? Rindu sangat tau nak menulis.
Jadi

Selamat Pagi ! 

Pagi ini bermula peperiksaan akhir semester dua sebagai pelajar Ijazah Sarjana Muda Psikologi!

Bittaufiq Wannajah! Doakan agar dipermudahkan :') Saya tagih doa anda untuk saya :")

Semoga ketemu lagi! 

> to keep update . see side bar on the right . ada twitter insta. situ sentiasa update . ngeh! 

Jan 16, 2015

UPU : TIPS & TRICKS, GUIDELINE; STPM/SPM/ASASI/MATRIKS/DIPLOMA - IJAZAH

May peace be upon you.
hakhikhuk. final exam dah habis? lek dulu. Orang lain mungkin. Me? Not yet. ahakss.kenapa? sebab ada satu hari paper pagi pukul 8:30 pagi tapi tak sedar dan terbangun pada jam 9:00 pagi. bayangkannnnnnn. Mohon paper ganti sahajalah. harus bagaimana lagi . Bila? tunggu surat kedekanan. Doakan saya yaa . Aish first sem first year da macam ni. Takpe sangka baik dengan perancangan Allah SWT. benda nak jadi bukan sengaja. fully prepared da. tapi benarlah kun fayakun. Redha sajalah. Dan aku masih kena bertapa di kolej sampai 22hb sebab join program kolej. Orang badang kolej kan biasalah. uhuks.

Tujuan saya menulis entri kali ini adalah untuk mendedahkan dan memberi panduan kepada saudara-saudari tentang cara dan bagaimana untuk mengisi borang UPU dengan berhemah lagi bertauliah. eh. bolehla. bedal saja lah labu.

Mari membuka lembaran sejarah, diceritakan suatu masa sekitar tahun 2013 selepas SPM , seorang Asmi Asmidar pelajar lepasan SPM 2012 dengan dukacitanya tidak dapat meneruskan pengajian di peringkat IPTA atau matrikulasi (sebab tak apply pun matriks). sobs. Tetapi ditawarkan ke tingkatan enam. Dengan hati yang pasrah dan redha dengan rencanaNya dia pun menempuhi dengan tenang. Alhamdulillah tingkatan enam adalah salah satu perkara terbaik pernah jadi dalam hidup saya. Dan pada tahun 2014 saya berjaya menempatkan diri di IPTA dalam negara. Alhamdulillah. I had no regrets!

Berdasarkan pengalaman berjaya dan gagal itulah saya nak kongsikan apa yang perlu dan patut anda buat. Apa yang tak perlu dan tak patut anda rasa. aha.
Bagi pelajar lepasan STPM.
Bagi yang apply matrikulasi (selalunya matrikulasi kena apply sebelum exam SPM lagi kan) Kebanyakan apply kalau result 4A da lepas da tak kira la sains atau akaun. Kebanyakan dan kemungkinan tinggi akan dapat. Tapi kemungkinan jauh dari keluarga tu mohon tabahla ye. Kalau anda rasa cita-cita anda dan impian adalah berdasarkan segala perkara yang berasaskan ilmu sains adalah baik anda pergi je matrikulasi wokeh :)

Seterusnya bagi mereka yang tak dapat matrikulasi/asasi/diploma kemungkinan besar anda akan ditawarkan ke tingkatan enam sama ada dalam bidang sains tulen atau sains kemanusiaan. sains kemanusiaan pula ada banyak ada geografi, sejarah, bahasa melayu, ekonomi, pentadbiran perniagaan, ict etc. Kebanyakan student akan ambil 4 subjek paling banyak pun 5subjek. Untuk STAM saya tak pasti mungkin subjek mereka lebih banyak.

Okay masa nak apply asasi atau diploma ini la kena isi UPU.
Bear in mind yang UPU ni sistem komputer. Jadi sistem yang diprogramkan ni kena isi dengan bijak sikit.

Pertama ; Beli no pin UPU di BSN. Bagi pelajar lepasan STPM/Asasi/Diploma yang nak apply peringkat Ijazah no pin BSN untuk isi UPU yang biasa. Kalau nak apply ke USM, universiti Apex dia kena beli no pin lain dan kena isi borang di laman web lain.


Kedua: setiap orang mesti ada impian dan cita-cita masing-masing kan. This is the trickiest part waktu nak pilih nak pergi mana, bidang apa. universiti mana. Okay pertama sekali kita kena realistik dengan keputusan. 

Waktu kita nak apply masa buka laman web UPU dia ada bagi panduan tentang kursus yang ditawarkan, syarat-syarat umum, syarat khas dan segala yang diperlukan. Bila kita dah tahu apa yang kita nak kita tengok keputusan kita. Keputusan kita tu kira macam kayu ukur kos yang kita nak ambil. Contoh kita nak apply asasi undang-undang UiTM buka dekat laman web UPU : e-panduan atau https://online.moe.gov.my/upu/emas/index_epanduan.php  pilih UiTM, ada asasi undang-undang tengok syarat umum dan syarat khas. Contoh la eh syarat khas minima C untuk subjek Matematik atau Sejarah atau Bahasa Inggeris dan lain-lain. Kalau ada salah satu okay dah. Maknanya kalau minima C dapat B atau A da layak la apply. Dan seterusnya juga kalau korang nak apply untuk kos sains atau kos diploma ke tengok syarat khas, subjek minima gred yang dia nak dan subjek tu ada tak. kalau boleh highest daripada minima dia. Agak-agak kalau kos yang korang nak apply tu syarat khas dia takde apa-apa yang berkenaan subjek yang korang ambik. better jangan apply sebab memang dia akan terus eliminate.
Sentiasa ingat yang ni sistem komputer apa-apa info yang kita isi di ambil kira.

Ketiga: Kemaskini.
Selalunya dia bagi kita hanya 3 peluang untuk kemaskini. Jadi hargai peluang yang ada. Pertama kali isi info semua. Dia ada fasa 1&2 selalu fasa 2 tentang maklumat diri. Fasa 2 kos dan kemaskini. Fasa 2 paling penting sebelum tahu result isi dulu mana yang kita rasa kita yakin kita boleh. Okay dah. Jangan terburu sangat untuk simpan dan kemaskini. Tengok satu-satu. Cetak sebagai rujukan. Bila dah dapat keputusan baru kita selarikan apa yang kita ambik dan apa keputusan kita.

Okay itu buat SPM. Buat STPM atau degree this might be more tricky sebab kali ni pilihan kena lebih serious. Masa lepas SPM aku gagal UPU. Mungkin terlepas beberapa perkara penting, apply pun ikut suka. Lepas STPM da jadi realistik sikit. Okay ini lebih kepada tips.

i. Be more realistic dengan apa yang kita nak apply result kita. Kena ingat yang persaingan sangat banyak okay. STPM, Asasi, Diploma, Matrikulasi, puluh ribu yang memohon dan merebut tempat ke IPTA dalam negara.

ii. Not to offend anyone or anything. I'm not being racist ke apa tapi ini kenyataan . Fact yang UiTM hanya untuk BUMIPUTERA. alert, kalau bangsa lain-lain strictly memang peluang nak dapat sangat tipis. Saya tak halang anda nak cuba tapi, banyak lagi universiti lain akan terima anda. Jangan bazirkan walau satu pilihan anda okay. This is for your own good trust me. Saya sendiri perhati dan lihat daripada kawan-kawan sekeliling.

iii. Masa isi UPU anda akan ditanya sama ada nak apply ke RU iaitu UPM,UTM, UKM, UM . anda hanya ada 4 pilihan. dan 8 lagi pilihan IPTA selain RU kecuali USM. Pilihan-pilihan ini sangat penting okay walaupun satu. Isi semua sebab kalau tak dapat pilihan pertama mungkin kedua atau seterusnya.

iv. Sama macam pilihan masa SPM, saya nasihatkan tengok kelayakan bagi setiap kos yang anda nak pilih. Syarat khas. tengok juga sama ada, kos tu ada temuduga atau tak . Temuduga selalunya ada tanda * . Please baca dan tengok betul-betul masa apply.

v. Bagi yang still tak tahu dan keliru nak pilih apa, universiti mana. Okay. Sekarang ni benda mudah, korang just google banyak info boleh dapat. Rajinkan diri. satu, cari kos yang korang minat tu contoh : Ijazah Sarjana Muda Psikologi di Malaysia . Atau pun kalau secara manual buka laman web UPU tengok setiap universiti, universiti mana yang tawarkan kos Psikologi. List down. Kedua, tengok syarat khas. Ada temuduga atau tak. Subjek apa yang dia nak. Contoh UKM, minima 3.0 untuk subjek Bahasa Melayu , Sejarah atau Geografi ke (contoh) dan; minima C bagi SPM bagi subjek Matematik atau Biologi dan; Minima MUET Band 2. Bila anda yakin keputusan anda semua memenuhi kriteria bolehla mohon.

vi. Okay ini cara play safe dalam mengisi borang UPU. Kalau salah satu daripada empat kos tu korang pilih ada temuduga, next jangan pilih yg ada temuduga. Contoh pilihan 1 ada * pilihan kedua cari kos yang tiada temuduga sebab kalau korang tak dapat temuduga memang sah tak dapat pilihan tu. dan masih ada kemungkinan untuk dapat yang kedua, tapi kalau kesemua pilihan ada temuduga, bahaya sebab kalau tak dapat nanti semua tak dapat. Rugi.

Pilih elok-elok. Jangan bazirkan baki kemaskini. Bagi lepasan STPM, UiTM tak terima da Ijazah Undang-undang untuk student yang aliran sastera. Jadi please alert email ke apa dia bagi. Pastikan alert juga dengann tarikh tutup, tarikh kemaskini, baki kemaskini, tarikh keputusan temuduga.

Most of RU akan ambik student with pointer 3.0 and above. In special case or cost they might take only 3.5 and above or only 4.0 . Jadi tengok juga persaingan dalam kos yang anda pilih. Ini berdasarkan permerhatian di UKM yaa . Beberapa kos yang tough seperti kos di Fakulti Pengurusan Perniagaan, kos yang berkenaan sangat tough student nak dapat. Peluang paling besar untuk student di UKM ialah Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan. Kalau pointer korang bawah 3.0 sekalipun jangan sesekali PUTUS ASA! RU ke bukan RU ke janji Universiti, jangan pandang nama sangat. NIAT kita yang penting. Banyak lagi universiti yang korang patut tengok dan bagi perhatian, bagi pelajar pentadbiran perniagaan atau sealiran UUM one of the best U yang sediakan kos berkenaan. Please take a look. Setiap negeri ada U juga contoh , UMK(Universiti Malaysia Kelantan), UMS(Universiti Malaysia Sabah), UNIMAS(Universiti Malaysia Sarawak), dan lain-lain. Peluang untuk ke universiti berkenaan sentiasa terbuka, cuma kena tengok keputusan dan kos yang kita apply.

Bagi pelajar aliran sains STPM, a few thing kena bagi perhatian. Masa apply walaupun kos yang korang nak mestilah aliran sains, cuba tengok yg bawah aliran sastera, kalau dekat UKM, kebanyakan STPM aliran sains boleh apply kebanyakan kos yang ditawarkan(tengok syarat kelayakan khas). Cuba pilih salah 1 pilihan aliran sastera mungkin yang korang minat. akaun pun boleh. Sebab aliran sains saingan asasi dan matriks sangat banyak. Itu je nak ingatkan.Mungkin kalau rasa nak juga aliran sains dan korang tak dapat proceed kat IPTA, still ada IPTS. 


Please, tengok kalau ada kos yang ditawarkan mungkin pelik dan korang tak pernah dengar contoh Antropologi dan Sosiologi, atau Linguistik atau Persuratan Melayu. Kalau tak tahu jangan just ignore. Try google cari maklumat berkenaan kos tu, Ada ditawarkan kat U mana je. Belajar mengenai apa, peluang pekerjaan. Walaupun dulu aku memang tahu nak apply psikologi, I did search on other cost contoh Antropologi dan Sosiologi, lepas tu tengok juga psikologi belajar pasal apa, peluang pekerjaan semua. Rajinkan diri sementara masa banyak. Jangan malas. Do some research.

Tanya. Tanya pendapat orang kalau anda tak pasti, try tanya kaunselor atau kawan "wei aku sesuai ambik apa?" atau tanya cikgu kos yang korang nak ambik okay tak sesuai tak dengan korang. Sebab aku pernah nak apply antropologi tapi cikgu dan ayah tak bagi jadi proceed on psikologi sahaja,

Istikharah. Doa. Tawakal. Sangat sangat penting. Jangan pernah putus asa. Jangan pernah berhenti berdoa. Allah SWT sebaik-baik penolong. Dia Maha Mengetahui apa yang kita tak tahu.

Itu sahaja kot, bebel panjang lebar dah ni. Selamat memilih. Pilihla dengan berhemah, bijaksana dan realistik. Oh dan , kalau tak dapat jangan putus asa. IPTA ini salah satu pilihan, kalau tak dapat masih ada rayuan kedua. Kemudian, ada beberapa universiti swasta yang tak kurang hebatnya. DO SOME RESEARCH jangan give up cepat sangat. UiTM juga ada buat beberapa intake cuma kena selalu alert. PLEASE! DON'T GIVE UP. Gagal ke IPTA atau UPU bukan tanda anda tak layak melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Ada orang mungkin cepat mungkin lambat. Teruskan usaha dan doa. Ada pula orang jalannya lebih baik begini dari begitu. Pernah aku terfikir nak apply pergi luar negara tapi tak tahu macam mana, TAPI bagi sudent lepasan STPM result cemerlang semua korang ada peluang ke luar negara. Carilah peluang tu, Saya mungkin bukan sekarang mungkin nanti. Dia Maha Mengetahui. Bersangka baik selalu dengan perancanganNya. Cari peluang okay. Jangan mengalah. Ingat matlamat, ingat niat. Start saving. Masuk U sangat memerlukan kos yang tinggi. Serious.

Last but not least, SELAMAT MAJU JAYA. Sebarang pertanyaan dan soalan, boleh comment kat bawah *mungkin lambat, atau email atau FB atau twitter. okay :) *Ini hanya berdasarkan pemerhatian, pengalaman dan pengetahuan saya yg cetek. salah silap. sorry :) Da dapat masuk ke mana-mana jangan lupa sujud syukur :*