Sep 19, 2016

Review : AJAIB & AWAN

AJAIB - SYAFIQ AIZAT by BUKU FIXI
 Buku ini mengisahkan tentang Izaq. Secara peribadi, bagi aku penulisan cerita sangat perlahan. Aku boleh nampak yang sebenarnya cerita ini banyak pengulangan walaupun dia cuba nak gambarkan dari sudut pandangan pertama yang berbeza bagi setiap watak tapi macam tak kena. Aku boleh tahu penulisan tu perlahan atau laju bila aku boleh tertidur masa baca bukan sebab letih tapi sebab perlahan sangat dan macam aksi dia kurang sikit. Sebab kalau buku tu menarik aku takkan tidur masa membaca sampailah aku rasa okay cukup. Nanti sambung. Tapi penghujung jalan cerita dia bagus. Sebab dia menarik untuk aku baca buku seterusnya AWAN. Cerita buku dalam ni macam tak logic sikit untuk budak umur 12 tahun. Tapi kalau zaman ni tak mustahil rasanya. Aku sedikit hampa bila Izaq kurang jumpa hantu yang lebih menarik. Sebab bagi aku kebolehan yang dia ada ni boleh jadi menarik kalau dia dapat selesaikan lebih banyak misteri, Di mana misteri tu bersambung dalam buku AWAN. Aku tak gemar sangat watak Izaq ni, aku pun tak tahu kenapa. Tapi ini buku FIXI apapun boleh jadi. Kalau nak kata berbaloi baca. Berbaloi. Buku ni jadi Bestseller pun. Cubalah baca. Nilai sendiri. Bukan genre aku sangat tapi OKAY. Nanti aku sambung cerita pasal AWAN sebab separuh pun tak sampai, tapi buat masa ni. Better.
AWAN - SYAFIQ AIZAT by BUKU FIXI
AWAN. Kesinambungan daripada AJAIB. Secara keseluruhannya AWAN better sebab aku lebih suka Faiq sebagai "Aku" dalam cerita ni sebab tak nampak macam fiksyen sangat watak dia. Realistik umur dan gaya bahasanya. Masih lagi slow, tapi jalan cerita dan jawapan bagi setiap persoalan diletakkan pada tempat yang bagus. So, kau akan ada perasaan ingin tahu apa jadi, kenapa, dan kita hanyalah perlukan jawapan sebagai motivasi utk terus membaca, Jawapan yang kau cari dalam AJAIB pun ada dalam ni. Berbaloi baca untuk mendapatkan jawapan. Dan tak silap aku ada sambungan lagi satu, novel Syafiq Aizat ni merupakan trilogi. Lagi satu aku takde, partner aku pun takde. Jadi dua ni je aku mampu tulis, Sesuai bagi fiksyen remaja yang minat perkara mistik tapi novel ni tak seram dia menekankan kepada keremajaan dan persahabatan. 

So, that's it :)

Apr 28, 2016

Review: Semusim Di Neraka

Semusim Di Neraka oleh Hamka Kereta Mayat terbitan Terfaktab.

Berbeza dari buku-buku sebelum ni, ini kira buku Terfaktab yang pertama aku habis baca. Aku ada November dengan Deifnisi Cinta Infiniti rasanya tapi baca sikit je, lepas stop tak sambung da. Nanti kalau rajin aku sambung, buat masa ni tak berapa nak rajin baca genre gitu. Busy, busy minggu-minggu assignment nak kena hantar dan presentation. Jadi, kalau secara jayanya aku dapat habiskan baca sebuah buku maknanya buku tu sangat menarik sampai aku cari inisiatif untuk habiskan juga baca. 

Secara keseluruhan sebenarnya buku ni bagi aku tarbiah dan satu kesan yang cukup mendalam. Tambah knowledge aku juga buat aku muhasabah diri balik. Banyak juga perkara aku belajar dan lihat dalam buku ni. Aku suka cara Hamka Kereta Mayat sampaikan. Aku beli buku ni secara random sebenarnya tanpa tahu pun pasal Hamka Kereta Mayat atau buku yang ditulis sebelumnya. Mungkin aku pernah tengok tapi rasanya macam cover baru ni. Rupanya Hamka Kereta Mayat adalah nama, lepas dapat BB1M waktu aku pergi booth Terfaktab yang SuperLeplep jaga, aku target nak beli buku Catatan MatLutfhi dengan Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima, nak cukupkan lagi satu buku, aku takde idea, jadi aku tanya la SuperLeplep. "Buku apa eh best?" lepastu dia cadangkan, "Semusim Di Neraka da pernah baca?" Aku pun jawab "belum" dan dia kata "Okay juga ni" lepastu aku pun malasnak fikir da, "okaylah" lepastu SuperLeplep tanya aku balik, "okay" haa "Okay" then aku tanya la "Hamka Kereta Mayat ni nama penulis dia ke" "haah" ohhh okay aku baru tahu. Sorry la lame. Orang kata tak tahu tanya. Okay sekarang aku da tahu. 

Malas nak cerita panjang sebenarnya, tapi aku sarankanlah korang baca. Mana tahu dari bacaan ni Allah SWT ketuk pintu hidayah untuk korang dan aku. Ini beberapa note aku buat masa baca buku ni untuk further reading and research sbb Hamka kata jangan jadikan buku dia sebagai rujukan terakhir. Tapi senang juga nak faham apa dia sampaikan, sebab aku tahu rasanya dididik oleh Ayah yg mengamalkan ilmu tasawuf. Okay. 

Little notes on Semusim Di Neraka by Hamka Kereta Mayat.

1. Kisah nabi yang dilawat malaikat maut.
2. Maksud ilmu? Solat-mencegah maksiat- fahsyah & mungkar. Kalau masih lakukan, solat tak capai maksud. Puasa- rasa kesusahan. Tauhid- tak mensyirikkan Allah SWT dari sebesar-besar syirik hingga sekecil syirik (pangkat, kuasa). MAKSUD vs. MAKNA
3. Bidaah Hasanah(baik) vs Bidaah Dholalah (sesat)
-Bidaah perkara nabi tak buat. 
-Wahabi- tolak semua mazhab hanya ikut cara nabi.
4. Nabi Muhammad SAW kekasih Allah SWT. Apa dicintai nabi, dicintai Allah SWT. Apa dibenci nabi, dibenci Allah SWT.
5. Al-Maidah ayat 5.
6. Sejauh mana kita kenal Nabi? Sejauhmana kita amal sunnahnya?
7. Tahap ibadat ada 4. Aku di tahap mana?
8. Modal mengadu pada Allah SWT, mana?
9. Doa anak yang soleh boleh tolong Ibu Ayah di dunia dan akhirat. Dakwah dah buat ke?
10. Dahla kalah urusan dunia, urusan akhirat pun kalah.
11. Haji rukun islam ke lima.
12. 3 bulan malaikat da tiup ketentuan, jodoh, rezeki, ajal maut. Semusim syurga atau neraka?
13. Umat pewaris kerja kenabian. Apa? Dakwah. Ibadat kualiti ahli Badar.
14. Berjaya dakwah: kita amal apa yang kita sampaikan.
15. Jangan malu untuk bertaubat.
16. 3 perkara Rasul suka, sahabat baginda suka, malaikat suka, Allah SWT suka hambaNya lakukan. 
17. Belajar elok-elok.
18. Dakwah& Tertib.
19. Jom imarah masjid/surau. Rindu Jemaah :(
20. Umat terbaik? Buktikan.

*Nota ni nota peribadi. Takde edit. Hanya untuk diri sendiri. Abaikan kalau tak faham. 

Review: KACAU

KACAU tulisan Ariff Adly terbitan Buku Fixi.

Buku Fixi seterusnya yang aku acah power nak review ialah Kacau. Sebenarnya aku bukannya manusia yang suka sangat baca cerita genre seram kalau dia tak cukup mengklasifikasikan seram tu sebagai seram realiti dan mampu terjadi bukan fantasi. Tak faham? Takpe biar aku faham sorang. Buku ni rasanya da lama da diterbitkan, rasalah. Tapi sebab aku bukan jenis yang buku keluar je beli, tapi bila ada duit lebih, ada rasa nak beli baru beli atau pinjam jadi lambat lah sikit. Jadi kalau korang da baca buku ni takpela, abaikan. 

Kisah buku ni boleh tahan power la. Aku suka tema persahabatan yang ada dalam ni. Buat aku ingat member aku bila baca. Persahabatan yang ada juga bagi buku ni jadi sedih, selain tema utama dia seram. Seram dia seram kira power la bila Ariff Adly letak setiap misteri untuk diselesaikan satu demi satu. Aku punya teruja cerita pasal buku ni dekat adik aku, Amin yang umur 9 tahun tu. Tiba-tiba dia nak baca, aku bagila dia baca part best, tapi sebabkan bahasa dan tahap pembacaan dia yang rendah dan buku ni pun bahasa rojak, jadi ada yang perkataan dia sebut tu jadi kelakar. Tapi aku sebagai kakak mithali dan educated aku betulkan jela kan. Baru 9 tahun kot. Dia minat nak baca pun da cukup baik da. Jalan cerita 4/5 aku bagi. Dia akan buat kau nak baca lagi dan lagi. Aku habiskan buku ni dalam masa 1 hari setengah rasanya, yela campur makan, minum, solat, dating lagi. Tak bosan la. Recommended juga la. Aku dengar Ariff Adly memang power, jadi nanti bolehla aku cuba buku dia yang lain. Cuma satu je, dia jadi keliru sikit masa baca bila dia guna kata ganti diri pertama, pada hampir semua watak tapi pada scene berbeza. Maknanya semua watak berpeluang menjadi AKU, cumanya kau kena pick up cepatla siapa aku. 

Cerita ni juga bagi pengajaran untuk kita tahu bahawa kuasa Allah SWT itu paling besar dan hebat. Kau akan tahu waktu kau baca kenapa dan pentingnya pegangan agama yang kuat dalam jiwa kau, dan kesannya jika kau seorang yg lemah. Akhir sekali, janganlah melakukan dosa syirik. Sesungguhnya dosa syirik itu amatlah besar. Sekian.